Разходите за живот паднаха с процент през юни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:35 / 13.07.2012
1879
Разходите за живот паднаха с процент през юни. Индексът на потребителските цени за изминалия месец спрямо май е 99%, което означава, че регистрираме дефлация от 1%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията за първите 6 месеца е едва 0,5 на сто, а за периода юни 2012 г. - юни 2011 г. животът е поскъпнал 1,6%, пише "Монитор". През юни най-осезаемо са поевтинели хранителните продукти и напитки - 2,5%, както и транспортните разходи - 1,8 на сто. 

Цените на зеленчуците също бележат значителен спад. Доматите и краставиците поевтиняват съответно с 40% и 28%, а цената на картофите е паднала с над 18%. При плодовете надолу вървят прасковите и кайсиите, които само за месец са с 35% по-евтини. Макар и по-слабо падат цените на ориз, брашно, хляб, месо, яйца, сирене и млечни продукти.

При нехранителните продукти има поевтиняване на горивата - бензин, дизел, пропан-бутан, както и на облеклата и обувките.

В последния месец на първото полугодие поскъпват стоки и услуги, свързани с туризма. Покачват се цените на самолетните билети на нискотарифните компании, транспортните застраховки, а услугите по настаняване скачат с над 7 на сто.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Утре сутринта - студ, после - плаж
Пенсионираме се по-късно, но стажът намалява
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).