ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Рецепта за добра ракия: На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтузу | ||||||
| ||||||
Но нещо, което е много важно при приготвянето на ракия, както и на зимнината и туршиите -това са мерките за безопасност, така че да не се стига до тежки инциденти, свързани изгаряния, предава NOVA. Стойчо Бодуров за втори път вари ракия този сезон. Предпочита да е от кайсии. "Тази година е много плодородна специално за кайсиите, направих си истинска ароматна кайсиева ракия". И разкрива тайната си рецепта за добра ракия. "На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтозу. Материалът трябва да стане тогава, когато няма захарност в него, когато стане на нула захаромера - вече материалът е готов за варене". Кайсиевата ракия е най на почит в Североизтока. "Тази година може да се похвалим с доста добра реколта от плодове, като се започне от кайсиите, както знаете в нашия район се славим с добра кайсиева ракия. Започнахме да варим плодови ракии от круши, праскови, сливи сега ще започнат тепърва", посочва собственикът на дестилерия Иво-собственик на дестилерия Цената за изваряване на ракия е по джоба на всеки, казват клиентите. "Излиза около 5-6 лева литъра. Да кажем от един 200-литров казан може да изкарат около 20 литра до 30 литра ракия готова за консумация. Варира от 70 лева до 100 лева, в зависимост от това дали клиента си носи дърва", допълва Бодуров. И като заговорихме за дърва и подготовка на казаните за ракия, стигаме и до мерките за безопасност, защото инцидентите при приготвянето не са малко. "Тук в района, един наш колега има сериозно изгаряне, при което се стигна до постъпване в "Пирогов", разказва друг собственик на дестилерия Станислав. Затова в тази дестилерия задължително се работи със защитно облекло. "Като се има предвид с какво се работи - с много горещи флуиди, огън. Трябва да се вземат предпазни мерки като ръкавици от негорим материал, престилки, които да те покриват почти целия, пак от негорим материал и устойчиви на високи температури, предпазни обувки", допълва Станислав. А за да стане добра, мека плодовата алкохолна напитка, задължително условие са и качествените плодове. "Този плод, който може да го изядете, става за ракия. Това е тайната. Хубави плодове - хубава ракия", посочва Иво. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Почина легендарна актриса
11:46 / 13.01.2025
Днес навърши 61, но от години е спряла с пеенето
17:53 / 13.01.2025
Днес навършва 39, талантлива е не по-малко от известния си баща
08:03 / 14.01.2025
На 65 км от Пловдив е единственият извор с естествено газирана вода
09:35 / 13.01.2025
Теа Минкова влиза в "Ергенът"
11:34 / 13.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (8368) | 57% | |
Не (4954) | 33% | |
Не мога да преценя (1480) | 10% |