Редник Гърди Гърдев е повишен посмъртно в звание младши сержант

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:52 / 05.03.2005
1736
Редник Гърди Христов Гърдев е повишен посмъртно в звание младши сержант със заповед на началника на Главния щаб на Сухопътни войски, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.
Тленните останки на загиналия снощи в Ирак български боец ще бъдат транспортиране със специален полет утре вечер. Погребението е насрочено за вторник от 10 ч. в родното село на младши сержант Гърдев Долно Сахране. Поклонението ще бъде в дома му.
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до родителите на редник Гърди Гърдев, загинал на 4 март 2005 г. при отблъскването на терористична атака срещу български патрул в Ирак, съобщи прессекретариатът на Президенството.
С енергичните си действия, рискувайки живота си, вашият син допринесе за отблъскването на атаката, защити другарите си, се казва в писмото. Президентът подчертава, че със своята доблестна служба, достойно изпълнен войнски дълг и геройска смърт редник Гърди Христов Гърдев се е доказал като истински българин, носител на най-висшите национални добродетели. Името му ще остане завинаги в летописа на българската бойна слава и в нашите сърца, уверява президентът.
Споделям вашата мъка и се прекланям пред светлата памет на вашия скъп син, се казва в заключение в съболезнователното писмо на държавния глава.
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски изпрати съболезнователен адрес до семейството на редник Гърди Христов Гърдев. "Като родител разбирам колко е непрежалима загубата на един син и споделям мъката ви в този труден момент. Редник Гърдев изпълни своя воински дълг с кураж, професионализъм и доблест. България ще го помни. Бог да го прости!", пише премиерът.
“Убеден съм, че Родината ни винаги ще съхранява жив спомена за неговия героизъм и за професионализма, с който той осъществяваше мисията си в защита на мира и демокрацията.Дълбок поклон пред светлата памет на редник Гърди Гърдев!", се казва в съболезнователния адрес на председателя на Народното събрание Борислав Великов.
“От името на ръководството на Министерството на отбраната, на Генералния щаб на Българската армия и лично от наше име приемете най-искрените ни съболезнования за гибелта на вашия син и близък младши сержант Гърди Христов Гърдев. С преждевременната смърт на Гърди ние загубихме високоподготвен воин и уважаван от колегите си боен другар.
Той загина в Ирак със смъртта на храбрите, изпълнявайки с чест мисия в борбата срещу тероризма. Думите са безсилни пред загубата на един млад живот, който можеше още много да даде на Родината, на своето семейство и на близките си. Младши сержант Гърди Гърдев ще остане завинаги в сърцата на всички нас - хората, свързани с Българската армия, като пример за безрезервно отдаден на военната професия живот.
Съпричастни сме към Вашата загуба, скъпи близки на загиналия и дълбоко скърбим заедно с Вас, се казва в съболезнователната телеграма до семейството на загиналия боец, изпратена от министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев.
Министърът на труда и социалната политика Христина Христова е разпоредила на служители от дирекция "Социално подпомагане" да се свържат веднага с близките на загиналия войник. От фонд "Социално подпомагане" ще бъдат отпуснати 1000 лева за посрещане на най-неотложните нужди на семейството, съобщи правителствeната информационна служба.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Голям арендатор, обработващ над 12 000 декара земя: Преустановява...
Главчев: Няма да се въвеждат винетки за Околовръстното на София
Атлантици: "3-та авиационна база" край Граф Игнатиево трябва да н...
Главчев: Евакуацията на българите от Бейрут бе съгласувана с парт...
Шофьор остана без кола след кошмарен инцидент
Експерт с рецепта за най-доброто кисело зеле


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).