Редове за тези, които имат махмурлук
По време на Новогодишните празници българинът традиционно прекалява с алкохола, затова учени съчувствено ни предупреждават от кои алкохолни напитки се осъмва с по-лош махмурлук. Виното, уискито и бирата създават много повече проблеми на другата сутрин, отколкото алкохола от типа на водката, сочат последните проучвания.
Според изследователите проблемът е във вторичните органични вещества, които се получават по време на ферментацията. Напитките, които имат повече от тях, водят до по-мъчителен махмурлук. Учените изпробвали теорията си, като сравнили махмурлуците на 100 души, които пили водка, бърбън или американско уиски, произведени предимно от царевица или плацебо.
Въпреки популярните свидетелства, че определени видове алкохол се отразяват по-лошо, според изследователите има много малко научни изследвания по въпроса до сега. Много от направеното пък не изключва ефекта на самия алкохол. Учените взели кръвни проби от участниците именно за да са сигурни, че в тялото им не е останала и капка алкохол, преди да ги питат как се чувстват. Типичните симптоми като главоболие, повдигане, жажда, отпадналист се оказали по-силни при консумиралите бърбън, отколкото водка например.
Въпреки че се чувствали по-добре обаче, пийналите от бялата течност имали същите проблеми с концентрацията. Според предишни изследвания въпросните вещества, наричани конгенери, имат леко токсичен ефект. Те са повече в тъмните алкохолни напитки като червеното вино и уиксито. Смята се, че бърбънът пък съдържа 37 пъти повече от тях, отколкото водката.
Източник: Vesti