ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Регионалните инспекции на МОСВ засилват контрола за недопускане на палежи в селскостопански земи и защитени територии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:39 / 10.08.2006Коментари (0)1370
©
Регионалните инспекции на МОСВ засилват контрола за недопускане на палежи в селскостопански земи и защитени територии. Това се налага, защото след приключване на жътвата се увеличава опасността от палене на стърнища.

След заповед на министъра на околната среда и водите, още през април екоинспекциите и дирекциите на националните паркове издадоха предписания до общините в страната да се вземат мерки срещу пожари в периода 1 май - 30 октомври. Те изискаха да не се допускат палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви, да се информира местното население за опасността от възникване на пожари и за санкциите за нарушителите.

Регионалните структури на МОСВ направиха и оперативни планове за опазване на защитените територии, стопанисвани от тях. Сключени бяха договори с жители на близки до тези територии населени места, които да наблюдават пожароопасните райони. Експертите на РИОСВ и националните паркове разчитат и на сигнали от граждани, за да бъдат залавяни и санкционирани нарушителите. Предвидените глоби за физически лица са от 100 до 6000 лева, а за юридически - от 100 до 20 000 лева.
Сигнали за масово палене на стърнища от земеделски кооперации в Разградско и Добричко постъпиха в РИОСВ-Русе и РИОСВ-Варна през последните седмици. Експертите във Варна направиха 19 проверки, при които е констатирано палене на стърнища, крайпътни ивици и сухи треви. На виновните лица ще бъдат наложени административно-наказателни мерки.
На територията на РИОСВ-София е сформирано звено от служители на екоинспекцията за бързо реагиране при пожар. В Природен парк „Витоша” са оборудвани две противопожарни депа с необходимите инструменти и техника. Инспекцията направи проверки в парковете ”Витоша” и „Рилски манастир” и в резерватите “Бистришко бранище”, “Торфено бранище” и “Острица”, но няма констатирани нарушения.

От май до сега РИОСВ-Пазарджик направи 12 контролни проверки за предотвратяване на пожари на депа за твърди битови отпадъци. Предписано е да се направи минерализована ивица около депата, която да се поддържа в изправност през пожароопасния сезон. Забранява се паленето на депонираните отпадъци, както и на нерегламентираните сметища.

За същия период РИОСВ-Смолян извърши 26 проверки, а на територията на РИОСВ – Плевен от началото на годината са направени 42 проверки за предотвратяване на палежи. Съставени са два акта за палене на стърнища в собствени земеделски имоти. Извънредни проверки през почивните дни правят експерти на РИОСВ-Стара Загора в резерватите в района на Сливен и Ямбол, на територията на инспекцията са оборудвани 4 противопожарни депа. Създадена е оперативна група от служители на РИОСВ – Враца, които през почивните дни дават противопожарни дежурства в резерват „Врачански карст”. До момента не са констатирани нарушения.

Няма възникнали пожари, засегнали защитени територии, вековни и забележителни дървета или други обекти на територията, контролирана от РИОСВ-Монтана. Не са констатирани нарушения и при проверки на експерти от РИОСВ в Благоевград, Пловдив и Велико Търново. Регулярни проверки до края на пожароопасния период ще правят РИОСВ в Бургас и Шумен.
Посетителите на трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан, получават инструкции как да опазват природата от пожари.

Дирекцията на парк „Рила” е организирала дежурства на служители през почивните дни на два телефона – 073/ 880 537 и 0884 111 400. Парковата администрация в Пирин също дава дежурства на телефон 07443/82-04, а в Централен Балкан сигнали за пожари по всяко време могат да се подават на телефон 0885 696084.

При паленето на стърнища и други растителни остатъци изгарят всички органични съставки в повърхностния слой на почвата. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат почвообразуващия процес и са полезни за почвеното плодородие. Създават се условия за изгаряне на лесозащитните пояси, отделни дървета и храсти, а понякога и цели горски масиви. Унищожават се гнездата на много птици, полезен дивеч и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: