Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде запазена диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения в размер на девет процента, съобщиха от организацията и БТА.
От там напомнят, че ставката бе намалена, за да подкрепи сектора от световната пандемия, като бе аргументирана и със спецификите на туристическия бизнес. От организацията смятат, че мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от Европейския съюз. В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто, изтъкват от БХРА.
"Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи", посочва зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.
От браншовата организация отчитат, че надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, тъй като съществува голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот, което пък води до нисък данъчен кредит, а оттам и до голямо данъчно задължение. "При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор", обясняват от организацията.
От там призовават всички браншови организации в туризма да подкрепят искането им ставката от 9 на сто на ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм, да стане постоянна. Вчера министърът на финансите
Росица Велкова анонсира, че в новия бюджет за 2023 г., който ще бъде предложен от служебното правителство, намалената ставка ще се върне на 20 на сто след 1 юли.