Рибата поскъпва тройно от борсата до ресторанта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:00 / 29.09.2023
1676
Рибата поскъпва тройно от борсата до ресторанта. Най-скъпо се продават деликатесните риби като калкан, който струва 40 лв. за килограм в магазините край пристанищата. Цената му скача до 120 лв. за килограм в заведенията.

Сезон

Вече започна сезонът на есенния риболов, излиза първият сафрид, който е повече от миналата година, разказаха рибари от Созопол. "Все още обаче е много рано да се говори за увеличение в точни, конкретни проценти. Сафридът излезе преди седмица. Засега сме обнадеждени“, допълниха рибари от Созопол.

В Бургас корабите доставят също основно сафрид. Има и количества барбун, уточниха търговци. Във вторник и сряда тази седмица магазините не са зареждали нови количества, защото е нямало и улов заради силния вятър, разказаха от магазин за морски дарове в Бургас.

На пазара в морския град преди дни е имало и пресен лефер, което е рядко. Тази риба се хваща в ограничени количества и почти не стига до крайния клиент, обясниха рибари. Цената на бутиковата риба върви около 25-30 лв., ако успеете да я намерите по сергиите.

Цени

Рибите, които в момента могат да се купят съвсем пресни от борсите, са сафрид и барбун. Цената им е около 10 лв. за килограм. Чернокоп в момента в морето няма и затова не се предлага пресен. Ако искате току-що уловен паламуд, също няма да може да си купите. В момента се продава само замразен и килограмът излиза също около 10 лв.

За сравнение в заведенията цените на порция риба са много по-високи, отколкото ако си я купите директно и си я приготвите вкъщи. Порция пържен сафрид от 200 грама например минава цената на килограм в магазина и струва 12 лв. За 300 грама пържен калкан ще трябва да се бръкнете с 36 лв., показва проверка на "Телеграф".

В рибарските магазини обикновено предлагат и почистване. Лятото на рибната борса в Созопол някои търговци чистеха рибата безплатно, без значение от стойността на покупката. Сега други търговци са обявили цена от 5 лв. за почистване на вътрешностите на рибата.

Виж коментарите (2)

Още по темата (1248):
27.06.2024 Потресаващи кадри от хотел 5 звезди на Южното Черноморие
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
Още новини от Национални новини:
Кошмарът в "Петрохан" продължава: Нови паднали дървета блокират д...
Голям успех на 12-годишно българче
Иво Христов: Механизмите на държавата вече не работят. Парламентъ...
Енергийният министър: Нормално е цената на природния газ да се по...
Арх. Дора Иванова: Бузлуджа може да е магнит за развитие на туриз...
Каракачанов за политическата криза: Вината е на българите, че про...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).