ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Родната туршия била вредна? Вижте какво каза най-добрият специалист по хранене и диететика в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 28.01.2022Коментари (3)33390
© Plovdiv24.bg
В туршията винаги се добавя сол и киселина, за да се запазят зеленчуците. Изследвания обаче показват, че прекомерната употреба на сол води до увреждане на клетките и понякога - до рак. Вредна ли е родната туршия?

"В никакъв случай не е вредна, това е много полезна зеленчукова храна. Използваме я в този сезон, защото по нашите географски ширини липсват пресни зеленчуци. Ето защо консервираме някои от тях и правим туршии. Добавяме вода, сол, понякога оцетна киселина", заяви специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

"Специално киселото зеле е много полезна храна. По-богато е на витамин C от натуралното зеле."  

"Въглехидратите в продукта се превръщат в млечна и оцетна киселина, това са полезни бактерии. Въпросът е какъв е процентът на осоляване, той трябва да бъде нисък. У нас традиционната рецепта е 5% сол - достатъчно количество, което да осигури трайността на ферментиралия продукт. Добре е да осоляваме зелето с 1,5% - една супена лъжица морска сол на литър вода", обясни проф. Байкова.

Тя алармира, че високата консумация на кисело зеле, богато на сол, води до повишен риск от рак на дебелото черво и по-горните отдели на храносмилателния тракт.

"Азиатците, които са консуматори на големи количества ферментирали зеленчуци, имат по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво", даде пример специалистът по хранене. 

Проф. Байкова заключи, че трябва да намалим значително традициите си и рецептите, за да няма канцерогенен ефект. Солта повишава риска от сърдечно-съдови болести и високо кръвно, отново подчерта тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Имам холандки партньор и като им занеса от нашите мезета...Солени ли,вредни ли, плющят им ушите,като на слонове!Рак щяло,да хвана...Дай ми ядене и пиене и чакай,да ме хване рак!Всичко идва от мозъка;Наздраве:)
+4
 
 
Не с години, с десетелетия родителите ни са яли трушия, баница, мусака,пили са червено домашно вино и ракия! И са си живели дълго, добре и щастливо.Сега някакви кретени се опитват да ни убедят, че ако ядем английските ягоди с вкус на кравешки лайна или ядем броколи и рукола -ще сме здрави и щастливи! Не,мерси! Байкова, разкарай се!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Забраниха на Зингаревич да влиза в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2024/2025
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: