Румънците ще искат мнение от Брюксел за АЕЦ "Белене"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:55 / 18.09.2004
1621
Румънският външен министър Мирча Джоана определи проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" като "чувствителен". Румъния е поискала повече информация от България за него. "Решени сме да отидем в Брюксел, за да поискаме мнението на европейските експерти за ефекта от изграждането на АЕЦ Белене върху околната среда", заяви румънският външен министър. Румънското правителство реши да сформира и експертна група, която да анализира българския ядрен проект. Тя ще бъде оглавена от румънския министър на околната среда и водите. Жителите на град Турну Магуреле, които преди девет дни протестираха срещу българския проект, отправиха призив към българските и румънските власти озаглавен “Спрете кошмара” , сравняващ централата в Белене с тази в Чернобил. Български експерти увериха, че ще бъдат спазени задължително стандартите за безопасна и сигурна експлоатация на ядрената централа.
Както е известно, правителството реши да възобнови работите по изграждането на централата, което бе преустановено през 1991 година заради силен натиск от страна на природозащитниците като алтернатива за двата реактора в АЕЦ “Козлодуй”, които ЕС настоява да бъдат закрити възможно най-скоро.
Към конкурса за строежа на АЕЦ “Белене” интерес проявиха досега канадската AECL, германско-руският консорциум "Атомстройекспорт", Фраматом, чешката компания "Шкода", американската "Уестингхаус". Стойността на проекта е между 1,5 - 2,5 млрд евро.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).