ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Румънски прасенца хит за празниците у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 10.12.2013Коментари (2)3086
© Plovdiv24.bg
Румънски прасенца по 70 лева за бройката са хит сред жителите на пограничните райони в Добруджа. Толкова плащат нашенци за 25-килограмово шопарче при съседите. Пазарът в румънското градче Мангалия измести търговските вериги за добруджанци, които живеят близо до браздата. Всяка събота хората от Дуранкулак изминават 15-те километра до комшиите за шопинг, похвалиха се те.

Нашенци грабят най-много румънски кашкавал и масло, свинско месо, тикви, домати и краставици. Някои дори товарят цели прасета в багажниците на колите си.

В същото време българите пък предлагат на румънците кокошки и пуйки. Цената на една кокошка е 10 лева - заклана и готова за тенджерата. Средно голяма пуйка, в същия търговски вид, излиза около 50 лева. Големите екземпляри струват по 70 лева.

През тази година цената на свинското месо не се е променила в сравнение с миналата и свинското живо тегло се предлага по 2,80 лева, съобщи д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на българските свиневъди. По магазините пък пържолите са между 7 и 10 лева. Браншът през тази година се съживява и се очаква до 30 на сто от месото в магазините да бъде българско, каза още специалистът. За сравнение само преди 12 месеца едва една пета от мръвките, предлагани по щандовете, са били произведени у нас.

Прасетата у нас са със 100 хил. повече през тази година и вече достигат 600 000. Над 4 млн. са били свинете у нас преди началото на прехода. В Добричко също са запазени цените и на свинското месо от миналата година. Килограм живо тегло засега е 3,50 лева, твърдят търговци, но не изключват възможността с наближаването на коледните и новогодишните празници цената да скочи до 5-6 лева. Цяло прасенце у нас пък върви по стотина лева, като теглото му е 10-15 кг. В момента има голям интерес и към купуването на цели заклани прасета или на половинки, каза още д-р Папазов. Връща се интересът към българското месо, сочат неговите наблюдения.

Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 201
21.03.2014 »
25.01.2014 »
20.01.2014 »
17.01.2014 »
16.01.2014 »
04.01.2014 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.12.2013 г.
0
 
 
Значи преди 10-ти ноември се е падало на човек по половин прасе.Днес прасетата са значително по-малко от хората със свински постъпки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: