С 9%, а не 18% е увеличението на газта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:03 / 30.09.2005
1300
От 1 октомври 2005 г. “Овергаз Инк.” АД и дъщерните му дружества ще увеличат цените на природния газ за крайните потребители не с 18,1%, а с 9 % - тоест, с по-малко от половин стотинка за киловатчас – 0,46 стотинки.

Приетите Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на “Булгаргаз” бяха увеличени не с предварително заявените от държавната компания 22,5 %, а с 18,1 %. Тъй като цената за крайните потребители на Овергаз е двукомпонентна - състои се от цената на природния газ, който компанията купува от "Булгаргаз" и от цената за разпределение, нарастването на цената на газа за битовите потребители е не 18,1 %, а само с 9 %.

Компонентът “разпределение”, който зависи от ценовата политика на “Овергаз Инк.”, не е променян през 2005 г. и няма да се промени и при сегашното увеличение.

Всеки може да сравни цената на електрическата енергия по дневна тарифа -

17,4 стотинки за киловатчас и 9,8 стотинки за киловатчас за първите 75 киловатчаса, нощната тарифа - 9,3 стотинки за киловатчас, с цената на природния газ, разпределян от дружествата на Овергаз – 5,37 стотинки за киловатчас.

Ето и сравнение на цените на алтернативните енергоносители в промишления и обществено–административния и търговски сектор. Потребителите на петролни продукти и природен газ ще посрещнат зимата с цена на природния газ за промишлени консуматори в размер на 3,83 стотинки за киловатчас, а мазутът (3,5 % S) ще струва

7 стотинки за киловатчас. В обществено-административния и търговския сектор новата цена на природния газ е 4,59 стотинки за киловатчас, спрямо 18 стотинки за киловатчас за газьола.

От 1 октомври 2005 г. цената на електрическата енергия за стопански потребители нараства с 16%, което представлява увеличение с 2 стотинки за киловатчас, докато повишението на цената на природния газ е 0,46 стотинки за киловатчас.

Ако разгледаме цените на алтернативните горива и ел.енергията през цялата 2005 г. ще установим, че и най-ниските ценови нива на всички горива са значително по-високи от новата цена на природния газ. Цената на синьото гориво е борсова и се влияе от цените на петрола.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).