Според доцент Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика един от съществените проблеми на общественото здраве през последните години е непрекъснато повишаващият се относителен дял на лица, включително и деца с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания. Въпреки че една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, доц. Дулева допълва още, че при редица изследвания е установено намаляване на дела с всяка изминала година на хората, които закусват. В Европа, около 10-15% от децата не закусват редовно сутрин. Изследвания, проведени в Харвард показват, че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват. Изследователите от Харвард считат, че закуската е най-важното хранене за деня и установяват, че консумирането на пълнозърнести храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.
Доцент Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня. Според Веселка Дулева закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище и децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.
Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, 3-5 пъти дневно. Редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-добро храносмилане. Затова и закуската е важна част от балансираното хранене, която подобрява умствената и физическа активност в сутрешните часове и осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло. Именно за това закуската не бива да се пропуска и трябва да бъде разнообразна. Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.