ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Семейство заряза високоплатените си работи като лекари в чужбина, за да се върне на село в България | ||||||
| ||||||
В България трябва да се скъси връзката между родния фермер и крайния клиент, ако искаме да ядем качествени зеленчуци. На пазар, където съществуват много прекупвачи, производителят на зеленчуци е принуден да отглеждат продукция с ниско качество. Големият проблем на България е, че имаме не тежка, а жестока нужда от работна ръка. Държавата трябва да подпомогне със създаването на фермерски пазари, на които да се реализира родното зеленчукопроизводство. Това заявиха за БГНЕС семейство д-р Мирослав и Кремена Гамови, производители на биологична земеделска продукция "Докторска градина“. Мирослав Гамов е лекар кардиолог, който е прекарал заедно със съпругата си Кремена, която също е лекар, дълго време в чужбина. "Там установихме, че има проблем с производството на чиста храна както за нас, така и за останалите хора. Така решихме да направим голямата стъпка да се върнем от големи болници и високи заплати в България, на село, и да отглеждаме продукция за нас. Малко по малко оставаше продукция, и решихме да я реализираме на пазара сами“, разказа д-р Гамов. Според него реализацията на пазарите не е трудна, стига да има пазари. "Проблемът у нас е, че е доста малко популярно да се скъсява веригата между производителя и крайния клиент. В България има твърде много прекупвачи, и това, от една страна, завишава цената на продукцията, а от друга – занижава качеството“, заяви д-р Гамов. За да бъде един производител конкурентоспособен на пазара с много прекупвачи, той е принуден да произвежда продукция с ниска себестойност. Ниската себестойност носи след себе си нискокачествена продукция, която консумираме. "Едно от важните неща в България е да се скъси връзката между фермера и крайния потребител, за да може да се повиши себестойността на продукцията и съответно качеството й“, обясни той. Д-р Гамов посочи, че те като производители получават помощ от държавата. "Получаваме пари от държавата, но не това е нашата цел. Нашата цел е да имаме достатъчно пазари, за да можем да си продадем продукцията на хората и те да ядат чиста храна и съответно да бъдем отплатени“, каза той и добави, че те търсят по-скоро логистична подкрепа. Особено важна е държавната подкрепа, когато става дума за градушките. Мирослав и Кремена са пострадали миналата година от тях. "Средата на миналата година през август бяхме ударени от градушка и претърпяхме огромна загуба, която ни върна няколко месеца назад. Това в крайна сметка намали производителността цялото ни стопанство. Успяхме да се справим, защото имаме и основни професии като лекари“, сподели Мирослав. Тяхното стопанство се е намирало между три системи за борба с градушки, но въпреки всичко е било сериозно засегнато. "Не можем да се борим с природата, но може да бъдем малко по-ефективни. С малко повече организираност и използване на самолетите, които могат да пръскат, а те са много по-мощни от ракетите, държавата би могла да подпомогне земеделските стопани, така че тези явления да нанасят по-малко щети“, смята производителят на биологични зеленчуци от "Докторска градина“. По отношение на вноса на некачествени зеленчуци от страни като Полша, балканските ни съседи, и другаде, д-р Гамов заяви, че това на тях като производители не им влияе. "Ние имаме клиенти, които търсят биологична продукция. От гледна точка на по-голямата част от производителите в България вносът с по-ниска цена и съответно по-ниско качество е нелоялен спрямо нас българите. В някаква степен може би има и неглижиране от страна на държавата на търговци, които внасят подобна продукция“, каза той. Тук в разговора ни се включва и Кремена. Според нея българската продукция се подбива, защото, когато внасяме от страни извън ЕС – там изискванията за биологичните препарати за защита са много занижени. "Отделно знаем, че цената на труда там е много по-ниска, отколкото в България, и е нормално те да произведат по-евтина продукция. Отделно, че от климатична гледна точка те нямат зима. Южните части на Турция изкарват целогодишно реколта. При тях всичко става по-рано. При положение, че държавата не взима никакви мерки, за да защити зеленчукопроизводителите, то е замряло в България. Дори вносът от Гърция излиза по-евтин, тъй като там няма змии, съответно няма и пръскане с препарати срещу тях. У нас климатът също се променя, но ние не можем да се сравняваме с южна Гърция, където е много по-евтино да произведат домати, краставици и всичко останало, и когато ги внесат на едни смешно ниски цени, тогава всичко българско пропада“, каза тя. И двамата са категорични, че който иска да работи, може да се издържа от производството на зеленчуци. "Всичко е свързано с много труд. Големият проблем на България е, че имаме не тежка, а жестока нужда от работна ръка“, подчерта д-р Гамов. Социалното разглезване на някои прослойки води до това много трудно да се намери работна ръка. Според д-р Гамов ние имаме достатъчно българи и не ни трябват чужденци. Кремена е убедена, че трябва да се стимулират тези хора, които с години са безработни. "Работа има. Просто има хора, които са свикнали с години да са безработни, да не се трудят и да получават някакви социални помощи. По този начин се получава порочен кръг. Ние не можем да намерим работници, а те в същото време плачат, че са без работа“, заяви тя. В същото време Кремена смята, че рано или късно България също ще се обърне към други страни, защо има демографски срив: "Това няма как да се преодолее за година или две. Ще ни трябват поне 20 години и то, ако успеем. Откъде ще вземем работна ръка? При всички положения не сме конкурентни да взимаме от Полша или от ЕС, вероятно ще бъдат от Индия и други азиатски държави. Това е бъдещето и най-вероятно ще трябва да се примирим“. Кремена смята, че единственият начин зеленчукопроизводител да се издържи от собствената си продукция е, ако той я реализира сам. "Това също е свързано с някаква грижа от страна на държавата. Няма достатъчно фермерски пазари, няма достатъчно реклама от страна на държавата, която да се обърне и да призова да се избира българското, защото то е много по-качествено и неговият път до нашата трапеза е много по-кратък. Зеленчуците на са пътували две седмици от Турция или Гърция, а нашите са набрани в петък и ти си ги купуваш в събота или неделя“, обясни тя. Според нея българинът трябва да има също култура да търси българската продукция и да знае, че, избирайки българското, той гарантира, че българският производител ще съществува и ще се запази. "Нашата родна продукция ще я ядем ние и няма да се изхвърля и да се приключи с българското производство“, заключи Кремена. І БГНЕС |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 20.06.2024 г.
0
на 20.06.2024 г.
0
на 19.06.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета