Шанс за българската роза

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
17:10 / 05.09.2023
2563
Шанс за българското розово масло. В Европейския парламент беше открита изложба, посветена на Розовата долина и българските традиции в производството на розово масло под надслов "Розовото злато на България, традиции и бъдеще на розовото масло в Европа", предаде репортер на "Фокус".

Събитието се провежда по инициатива на Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ и групата на Европейската народна нартия. То е във връзка с промените в Закона за класификация, сертифициране и опаковане на химикали и тяхното отражение върху производството на масло от българска маслодайна роза.

Към този момент се смята за напредък позицията на Съвета на ЕС от края на юли, според която влизането в сила на Регламента по отношение на розовото масло, трябва да бъде забавено с близо четири години – време, в което Европейската комисия да набави необходимите доказателства за рисковете за здравето от употреба на етерични масла.

Амбицията на българските евродепутати е да бъде защитавана националната позиция още в дебата на Европейския парламент, така че всички текстове, променящи сегашния режим за розовото масло, да отпаднат и да бъде намерено трайно, а не временно решение на въпроса.

Именно с тази цел изложбата е съпътствана от демонстрация на пълния цикъл на производство на розово масло и цели да покаже на депутатите неговата безопасност за човешкото здраве и екологичната технология.

В откриването на изложбата участваха основният докладчик на Европейския парламент Мария Спираки, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, изпълнителният директор на Българската асоциация за етерични масла, парфюми и козметика Гергана Андреева, както и много производители от различни части на страната.

Цоня Събчева

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).