ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Схеми за нелегална търговия с екзотични животни: Безсилни ли са институциите?
Автор: ИА Фокус 20:50 / 17.08.2024Коментари (0)3076
©
Схеми за негална търговия с екзотични животни действат в нашата страна и показателен за това беше случаят с крокодила от "Ботунец". Наш екип установи, че в интернет се предлагат маймуни и сервали, въпреки че отглеждането им в домашни условия е забранено. Продава се дори и крокодил, но това не е незаконно - стига собственикът да разполага с документи за произход.

Част от сенчестия бизнес може да се окаже и крокодилът, който беше открит в яма в столичния квартал "Ботунец" на 6 август. Документите, предоставени на властите от стопанина му, изглежда са на друго животно. Данните в него не съответстват на чипа, на името на собственика и на адреса на отглеждането. По документи крокодилът е регистриран във Варна. Как този бизнес просперира сред институционалните неуредици?

Попадаме на обява за продажба на капуцини и мармозетки. Питаме как можем да се сдобием с маймуна. Няколко минути по-късно ни искат телефонен номер, за да ни изпратят снимки и клипове на животните през мобилно приложение Питаме има ли друга възможност за преговори. Малко по-късно на електронната поща пристигат снимки на маймуни, които били бебета, съобщават от БНТ. 

Капуцинът струва 800, а мармозетката - 600 евро. Плащането е през онлайн платформи, а доставката - до 3 часа след като платим. Уверяват ни,че ще получим всички документи и ни предупреждават, че ако платим по банков път, ще ни излезе много скъпо. Спираме с преговорите и питаме властите можем ли да си купим маймуна за домашен любимец.

"Приматите и дивите котки подлежат на забрана. Отглеждането им е забранено от частни лица и лица извън зоологическите градини и спасителните центрове", обясни Валери Георгиев- началник отдел "Биологично разнообразие", МОСВ. 

Въпреки това през миналата година избягал сервал вдигна на крак властите в Бургаско. Митниците и агенцията по храните са предупредени да не пускат такива животни в страната, освен ако не са за зоопарковете, но ековластите са попадали на забранени видове в частни домове.

"Когато беше внесено едно животно от Италия, после тази госпожа беше съдена в Италия", посочи Валери Георгиев.

От екоминистерството предупреждават, че обявите за продажба на забранени видове често заблуждават потребителите.

"Плащаш - нищо не получаваш. Имаме сигнали за продадени животни, където адресът е в Банкя, но в Банкя на този адрес няма нищо. България се ползва като страна на произход, издават се някакви документи, но животните никога не са минали оттук", коментира Валери Георгиев.

У нас, оказва се, няма национален регистър на екзотичните животни. Данни имат регионалните екоинспекции в страната. Във Варна например за 20 години са регистрирани 9 крокодила.

"5 от регистрационните карти са обявени за невалидни и валидни остават едва 4 броя", каза Саня Кръстева- РИОСВ - Варна.

Сред вaлидните регистрационни карти във Варна е и тази на крокодила, който беше намерен в яма в столичния квартал "Ботунец".

"Задължение на собственика е при такъв тип промяна, включително и смяна на адреса на отглеждане, да бъде писмено уведомена РИОСВ. Към момента такъв тип уведомление не е постъпвало", посочи Саня Кръстева.

Екоинспекцията във Варна никога не е проверявала условията, в които се отглеждат крокодилите, регистрирани областта.

"Извън зоологическите градини има общи условия - на животните да не им се причинява жестокост и т.н. Няма писани условия, при които те да се отглеждат в частни домове. Условията за отглеждане на животни обикновено са в БАБХ - те се занимават общо взето с жестокост към животни и т.н.", каза Валери Георгиев.

От Агенцията по храните обаче твърдят, че въпросите, свързани с условията за отглеждане на екзотични животни, са от компетенциите на екоминистерството. Иначе крокодилът от Ботунец вече е започнал да се храни. Ако хората, които са го отглеждали, не предоставят необходимите документи, влечугото ще бъде отнето в полза на държавата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: