ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шпигел: Крият опасна авария в АЕЦ Козлодуй
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 24.04.2006Коментари (6)1819
©
Българската АЕЦ в Козлодуй е била винаги досега обект на ожесточени протести от страна на природозащитници, пише в днешното си издание германския седмичник “Шпигел”.

Според изявление на българския атомен физик Георги Касчиев след повреда в главната охладителна помпа, системата за бързо изключване на пети блок не се е задействала. От 60 контролни пръчки, които е трябвало да прекратят процеса по разпад на атомите, само 22 са се намирали в положение на висене. Най-малко 6 часа са били необходими докато бъде охладен напълно реакторът.

Касчиев би трябвало да знае много добре за какво говори, тъй като е бил един от ръководителите на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и е работил 17 години в АЕЦ Козлодуй. Днес българинът работи в института за изследване на риска в университета във Виена.

“Централната система за сигурност не се е задействала”, каза Касчиев, като сравни инцидента с това да се кара автомобил на пълна мощност без спирачки. Отказ на реактор от типа ВВР 1000 е изключително опасно, тъй като при големи пробиви трябва да се изключи системата, за да се предотврати прегряването на горивните пръти. Ако не се е стигнало до бързо изключване на системата, катастрофата е щяла да бъде необратима, смята Касичев.

Според германския ежедневник “Тагесшпигел” Комитетът за използването на атомната енергия за мирни цели е информирала твърде късно Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) като е определила аварията с показател 0 по 8-степенната скала. Това съответства на събитие с минимално значение за сигурността на системата. Според българските власти отделни елементи в системата за сигурност са били ремонтирани. Според Касчиев обаче с това съобщение се подценява значимостта на проблема. Щом може да се появи такъв проблем, значи не съответстват елементите за анализ на сигурността, предупреждава Касчиев. Българските власти въпреки многократно отправените запитвания от страна на “Тагесшписел” са отказали да предоставят допълнителна информация по случая.

Според члена на Управителния съвет на Българското ядрено дружество Руско Янков, не може да се говори за опасност, а информация за инцидента е била публикувана в интернет сайта на Агенцията за ядрено регулиране още през март.

След задействане на системата за разтоварване на блока е установено, че три от приводите не са тръгнали да намаляват мощността на апарата, каза той. Според него за опасност не може да се говори.

Това не е авария. Съгласно международната скала това е инцидент от ниво 1, т.е. най-ниска степен на инцидентите, обясни Янков. Информацията е на Дарик радио.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
М.Тотев
на 25.04.2006 г.
0
 
 
Нашето момче е лапало бяло хлябче от тази централа,но сега е на кроасанчета с алпииско млекце ееех.....дай боже всеки му!!!/Касичев - инжинерин срам за опосканата си родина /
Aнонимен
на 25.04.2006 г.
0
 
 
Ми е тва е Европейския съюз казва да затваряме АЕЦ-а също казват и много други неща да се затварят бе изобщо искат да ни го забучат яко
читател
на 24.04.2006 г.
0
 
 
То май само нея не сме спрели,да я спираме и да затваряме кепенците.Ромънската е много по опасна от нашта,но нали е с френско участие трябва да работи.
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
0
 
 
Да дойде този швабин в България, тогава да си говорим. Някой да даде линк на това парцалче
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
0
 
 
Доколкото разбрах инцидента е станал в началото на март.
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
0
 
 
Не разбрах кога е станал този инцидент.Но това няма особено значение.Такива предоложения са пълни глупости и целят по-голям тираж на вестника.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Български национален отбор по футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: