ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще наказват катаджиите, които се крият в храстите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 08.11.2010Коментари (7)2379
© Plovdiv24.bg
МВР ще наказва катаджиите, които се крият в храстите. Това се закани   шефът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев. Законът ги задължава да са на видно място, а не да се крият. Те трябва да отпушват движението и едва след това да глобяват хората, мотивира се Енев. Той призова шофьорите да подават сигнали за скрити в храстите патрулки.

Дебнещите в засада катаджии ще бъдат наказвани и понижавани. Тези пък, които излизат в извънработно време да глобяват, директно ще бъдат уволнявани.

"Всички пътни полицаи, които контролират движението, трябва да са обозначени и видни отдалеч", подчерта още комисар Енев. Той допълни, че в момента в страната патрулират 1200 униформени.

Комисар Милчо Енев е шеф на най-голямата структура в МВР - Главна дирекция "Охранителна полиция". В деня на празника на полицията "Стандарт" той разказа какви са проблемите на служителите на реда и какви са поводите за гордост.

- Комисар Енев, днес е празникът на полицията. С какво може да се похвалите и какво има още да се направи в дирекцията?

- Първо, искам да поздравя всички колеги и наред с всички нерешени въпроси ще кажа все пак, че има с какво да се похвалим. Първото нещо е една доста успешна лятна туристическа година, нямахме сериозни нарушения в зоните за отдих, както и успешно опазване на селскостопанската продукция. И, разбира се, опазването на главните пътища и магистралите, които бяха една доста невралгична точка в последните години. Освен това поставихме камери в помещенията за задържаните, които включват залите за разпит, коридорите, стаите за среща с адвокатите. Видеокамери бяха поставени и в приемните на районните управления. Много голяма инвестиция бе направена, но въпросът оттук нататък е поддържането на тази система. В европейските държави това става с парите от глобите на нарушителите, които се заснемат от видеокамерите.

- Всички се оплакват от недостатъчно финансиране. Вие как се справяте?

- Бюджета, който имахме тази година, сме го спазили и нямаме стотинка преразход. Но има задължения, които стоят и те са свързани с отопление, данък сгради, задълженията към хората, които са се пенсионирали.

- В бюджет 2011 е заложена сериозна сума за МВР, колко от тези пари са за Охранителна полиция?

- Бюджетът все още не е приет и затова не се знае колко от средствата ще бъдат заделени за материални разходи. И честно казано, сумата не е чак толкова голяма, като се има предвид разходите за една база, която не е нова. Трудно можем да мислим за нови сгради, в момента полагаме усилия за поддръжка на старите, да бъдат по-уютни. Сменяме дограма, боя. Отделно от това е техниката, компютрите. Опитваме се със средства и от бюджета, и от гаранционния фонд да се вземат компютри за разследващите полицаи, които са свързани по един или друг начин с безопасността на движението.

Отделно БДЖ дължи на МВР 10 милиона лева по договор за охрана, които се надявам да се изплатят.

- Вярно ли, че стоппатроните на полицаите са с изтекъл срок на годност?

- В момента няма нови, защото няма средства. Въоръжени са само с бойни патрони.

- А нови униформи ще има ли за полицаите?

- Въпросът не е дали ще има униформи или не, а да са с по-високо качество. В момента има група, съвместна между синдикати и ръководството на МВР, която би трябвало да подбере определен тип облекла. До десет дни трябва да се предложи един нов дизайн на униформа. В рамките на следващите 2-3 години цялата полиция трябва да смени униформите си.

- Решихте ли проблема с горивото на патрулните коли?

- Оказа се, че както с униформите и с бензина на някои места стига и има в излишък, на други не достига. Въведохме нов начин на разпределяне на горивото - зареждане с карти. Всяка една кола има такава и пълни резервоара на определени бензиностанции. След изчерпване на лимита се изготвя докладна записка и от колите, които не са изчерпили лимита си, се прехвърля на тези, които са го използвали. Тази нова система ни показа, че горивото дори е в повече и се прехвърля в следващия месец.

- Какво ще пожелаете на служителите си за празника?

- На първо място, им пожелавам да са живи и здрави, защото това е най-важното. На второ място, бих им пожелал да гледат с критично око и да имат собствено мнение, да знаят какво искат, няма нищо лошо в социалния диалог в министерството. Всяко едно искане на синдикати се обсъжда и когато социалният диалог е конструктивен, нещата се случват. Много е трудно, когато нещо с години не е поддържано, да се иска светкавична промяна. Тя се случва постепенно. Охранителна полиция тръгна от нулата преди година и половина, започна от един отбор хора, които не се познаваха и не знаеха дали ще се сработят. Създадохме колектив, който би направил и невъзможното, за да се случат определени неща. Но най-важното е, че намерихме правилния подход.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: