Щетите от пандемията и войната в Украйна върху туризма са почти непоправими
Щетите от пандемията и войната в Украйна върху туризма са почти непоправими. Това беше един период, в който трябваше да се направи цялостен рестарт на целия туристически отрасъл. Тази възможност никога повече няма да ни се отдаде. Това каза предприемачът Здравко Василев в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус".
Според него разрешаването на проблемите в туристическия бранш зависи единствено и само от работещите в него. "Но ако днес седнем на масата, първите резултати от подобряване на цялостния туристически продукт ще ги видим не по-рано от 10 години. Не може нещо, което 30 години системно се разрушава и се разваля качеството, в един момент като с магическа пръчка да се подобри. Това ще бъде много бавен и труден процес", заяви Здравко Василев.
По думите му години наред са неглижирани редица проблеми в туристическия бранш. Един от тях е проблемът с инфраструктурата, особено по Южното Черноморие. "Достъпът до трите най-големи общини тук се осъществява по двулентов път. Самите населени места страдат от всички болести на съвременното ни общество. Безумната алчност на предприемачите и простотията на управляващите превърнаха тези прекрасни градчета в малки бетонни джунгли, в които човек наистина не може да си почине, каквато е идеята на летния туризъм. Всички ние сме виновни за това", коментира той.
Проблемът с кадрите също е дългогодишен, а държавата е абдикирала от него, смята Здравко Василев. "На фона на милиардните инвестиции, които направи частният сектор в областта на туризма, държавата трябва да се погрижи поне за обучението на кадрите. През годините имаше десетки програми и възможности за обучение на кадри – нищо не се прави в тази насока. Тези от нас, които успяха да си съхранят под някаква форма персонала, по никакъв начин нямаме подкрепата извън активния сезон, за да поддържаме тези кадри – поемане на част от заплатата, част от осигуровките. Това ще доведе до затваряне на малките семейни ресторантчета, които създават някаква атмосфера, и в същото време експанзия на предлагане на нискокачествена храна и туристически услуги, които обикновено се предлагат от външни за града хора и които по никакъв начин не подпомагат местната икономика", посочи той.