Симеон Саксгобургготски пред ''El Pais'': Турция трябва да бъде допусната в EС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
22:18 / 26.09.2004
1186
Отказът за присъединяване на Турция към Европейския съюз би бил несправедливост, като се има предвид че страната, като ключов член на НАТО, подпомогна европейската сигурност през последните 50 години, казва българският министър-председател в интервю за испанския вестник ''El Pais'', публикувано днес и цитирано от агенция France presse.
Въпросът е, уточнява Кобургготски, дали те ще отговорят на критериите за присъединяване. Турция е един от важните членове на НАТО в Европа. Тя е наш съсед. Как бихме могли да има кажем: вие бяхте европейци, когато можехте да ни защитите, а сега не сте? Неприемливо е, добавя премиерът.
Агенцията припомня, че България неотдавна се присъедини към НАТО и е кандидат за членство в Европейския съюз. Симеон Сакскобургготски, бивш монарх, живял в изгнание в Испания 55 години и завърнал се в страната след падането на комунизма, подчерта още, че България е била част от Отоманската империя пет века, но сега Турция е един много голям съсед с осезаем икономически потенциал, коментира изданието.
Агенцията съобщава също, че днес турският парламент е свикан извънредно за разисквания по наказателния кодекс, който е ключов момент в изискванията за присъединяването на мюсюлманската страна към Европейския съюз.
По време на предприсъединителните разговори във връзка с разширяването на ЕС в четвъртгък в Брюксел турският премиер Ердоган е уверил комисаря Ферхойген, че има отказ от намеренията за криминализиране на прелюбодеянието и ще бъде свикана спициална парламентарна сесия за реформа на наказателния кодекс, допълва агенцията.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).