
ЗАРЕЖДАНЕ...
Складове с меса с изтекъл срок от 2016 г., които се влагат в кебапчета и кюфтета на пазара, са били масово разкривани | ||||||
| ||||||
Основният проблем пред разширяването на производството е регулацията на ценовите пазари, посочи Мавровски и акцентира върху нерегламентирания внос. "Държавата, ако реши, има начини да спре и да регулира цените. Да не се продава под себестойност. Задължително трябва да има минимална изкупна цена за този сектор. Фуражите са на такава цена, бизнесът е поставен на колене." Производството на свинско месо е част от продоволствената ни сигурност, напомни експертът и предупреди, че при затваряне на границите цената би отишла страшно много нагоре. Мавровски апелира за завишен контрол върху складовете и обясни, че там са били разкривани "доста меса с изтекъл срок от 2016 г., които се влагат в кебапчета и кюфтета на пазара". Интересно защо бе отменена ротацията на проверяващите. Част от схемите вече са се върнали на терен, коментира д-р Ангел Мавровски в предаването "Преди всички". Друг сериозен проблем, който надвисва над Европа, е шапът – разпространението му е със скоростта на вятъра, отбеляза експертът и изказа сериозни опасения, че скоро може да засегне и нас. "2011-а е последното огнище в България." Според Мавровски е необходим абсолютен контрол на границата и контрол върху движението на животни. "Държавата е абсолютно абдикирала от контрола върху личните стопанства. Именно оттам може да се случи разпространението на проблема." Работи се по версия, че заболяването е пренесено от бежанци с определени храни. Въпрос на установяване от техните служби е, посочи експертът за огнището на шап в Германия. След африканската чума по свинете бизнесът се възстанови, но това беше сериозен удар върху производството у нас, отчита д-р Мавровски. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg