Слагат край на тарикатската схема, при която безработни българи получаваха по над 2000 лв. на месец

Автор: Гено Петров
Коментари (4)
20:51 / 24.07.2024
116496
Схемата с "френската безработица" - българи работят фиктивно във Франция, след което връщат се в България, регистрират се в Бюрата по труда и по европейски регламент получават над 2000 лева месечно възнаграждение за безработица.

Taзи порочна практика е напът да бъде прекратена. Това гласуваха на първо четене депутатите в парламентарната Комисия по труда и социалната политика.

Досега действащата схема се възползва от европейски регламент, според който при работа в чужбина се взима доходът от последния договор. Така срещу няколко дни пребиваване там и фиктивно осигуряване на висок доход  у нас тези работници получават средно 2250 лв. на месец.

За сравнение - оставащите без работа у нас получават обезщетение, базирано на дохода им за година назад. Предложението е това да важи и за работещите в Европейския съюз.

Тази практика беше наречена "френска безработица", тъй като Франция предимно е избирана като държава с краткотрайна заетост. Там е висок осигурителният доход, от който се определя размера на обезщетението.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Важно за електронните извинителни бележки на учениците!
"Възраждане" представи водачите си на листи по градове
Ръководителите на фаталния полет в Графа дадоха показания пред сл...
Вяра, Надежда и Любов - традиции и ритуали
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).