ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Слагат нови имена на соевите колбаси, за да не подвеждат потребителите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 19.12.2012Коментари (4)1893
© Plovdiv24.bg
Месните продукти, които са натъпкани със соя, а месото е само около 100 грама няма да се наричат колбаси. За тях ще трябва да се намери ново име, така че да не се подвеждат потребителите, когато си ги купуват. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

Предстои да се подготви наредба, която ще определи горна граница за влагането на растителните суровини. Лимитирането на съставките в продуктите от мръвки ще бъде подобно на разделението, което се прави при млечните продукти, уточни той. Соята не е опасна за здравето на хората, категоричен е шефът на хранителната агенция, тя се използва в много страни по света като евтин източник на протеини. Искаме обаче да има лимит и когато нещо има етикет с името "колбас", да е определена горната граница за съдържанието му, каза д-р Войнов. В началото на следващата година ще започне дискусия между държавните експерти и представители на месопреработвателните компании, за да се определи точното количество соя в колбасите.

Мярката ще бъде особено полезна за потребителите, които ще знаят какво точно купуват, аргументира се шефът на хранителната агенция. Предимства обаче ще има и за производителите. По този начин те ще налагат на пазара качествени храни, които са произведени от месо. Наредбата ще обхване и етикетирането на месните продукти, а изписването на съдържанието на соя и процентното съдържание ще станат задължителни.

На пазара у нас има продукти, които са направени само с 10% месо, а 90% е соя. На родните производители им се налага при поръчка на нискобюджетна марка колбаси за дадена търговска верига да вложат повече соя, за да се вмъкнат в определената цена.

През последните десетилетия химията направи сериозни крачки напред, но за съжаление те са в областта на хранителната промишленост, каза проф. Костадин Василев, ръководител катедра "Технология на месото и рибата" в хранителния университет в Пловдив. В тази област работят усилено във всички развити страни, но европейските държави са лидери, а ние заимстваме всичко от тях, категоричен е професорът. Според него обаче нашият принос е съвсем скромен. Студентите в този университет имат специална дисциплина, свързана с добавки в хранителните продукти. Бъдещите месопроизводители изучават обстойно какво може да се добавя в месните продукти.

Въпросът е доста сложен, но няма нищо по-добро от това продуктът да е чист и натурален, каза още специалистът с дългогодишен опит в областта.

От първи януари българските мандри няма да работят едновременно млечни и имитиращи продукти. Предприятията ще бъдат затваряни за второ нарушение и дори ще останат без удостоверение за регистрация. В момента у нас от 241 млекопреработватели само 71 имат двойно производство, уточниха от хранителната агенция.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Все тая уж като има на млечните продукти спазва ли се НЕ купувам си уж е направено с истинско мляко а се оказва пълен боклук евтиното излиза че е по добро за ядене докато не се почне да се закриват фирми и да се вкарват разни боклуци в затвора няма да се оправи
+1
 
 
Ами то и соята е ГМО, опасна дори и за животните!!! Ако са хранили горките животни с такава соя, можете да си представите за последствията! Ако не ви мързи, приятели, чукнете в Гугъл и ютуб да разберете повече по въпроса! И още инфо. Храната от растителен произход остава в стомаха до 4 часа, млечните продукти - 6 часа, месото - 8 часа, колбасите - 12 часа.
+12
 
 
Вместо нови имена на колбасите да се слага и месо в тях. Едно време имаше 3 вида салами - свински, телешки и шпек. И тогава от кожата и козината на прасето не правиха кренвирши, а цървули, колани и каишки. Сега ги ядем, заедно с костното брашно, колагени, Е-та и разни други емулсии и консерванти.
Aнонимен
на 19.12.2012 г.
+8
 
 
новото-старо име е боклуци и като такива не трябва да са по магазините, пак някой боклук прибра пачката и си затвори очите:((
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: