ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
След Нова година Здравната каса поема спешната помощ на неосигурените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 03.12.2012Коментари (12)2302
© Plovdiv24.bg
Здравната каса ще поеме от догодина спешната помощ, реанимацията и анестезиологията на хората, които не са си внасяли здравните осигуровки. Харчовете ще бъдат възстановявани на болниците от средствата, осигурени от здравното министерство за лечението на неосигурените - 5 млн. лева. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

По данни на Националния осигурителен институт към декември 2012 г. здравно неосигурените у нас са едва 1,6 млн. души.

След Нова година касата поема не само спешната помощ, но и всички интензивни грижи и за здравноосигурените, които досега се покриваха от държавния бюджет, каза още д-р Цеков и уточни, че за тях са предвидени 40 млн. лева, което е с близо 1,5 млн. отгоре.

От догодина касата ще поеме и по-висок процент от скъпоструващите консумативи и импланти, които сега са за сметка на болните.

НЗОК ще ги договаря с вносителите и производителите, за да бъде облекчен българският пациент, каза още д-р Пламен Цеков. В момента покриваме всичко в инвазивната кардиология - клапи, протези, стентове. От години касата заплаща и една сума за тазобедрени стави - 1080 лв. Миналата година са поставени 5000 такива стави по каса. През 2013 г. обаче ще заплащаме тазобедрените стави на 100% и пациентите няма да доплащат нищо, обясни управителят на НЗОК.

Занапред лечебното заведение ще поръчва съответното медицинско изделие при доставчика, медицинският екип ще го поставя на пациента, след това болницата се отчита на здравната каса, която ще превежда парите направо на доставчиците.

Сега хирурзи, обвързани с една или друга фирма, изпращат директно пациентите в съответния офис, откъдето да си купят протеза или имплант, без да се съобразяват с цената, припомниха от Националната пациентска организация.

Ваксините от задължителния имунизационен календар, каквито са тези срещу коклюш и тетанус, също преминават към здравната каса. За тях са осигурени 35 млн. лева. В тази сума са и имунизациите срещу рака на шийката на матката, които се правят безплатно у нас от тази есен. Те все още са само препоръчителни, а не задължителни, както е в Македония например.

Консумативите за скъпите изследвания с петскенер, всяко от които на човек сега излиза не по-малко от 2 бона, както и роботизираната хирургия, вече също ще се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. Общо за тях са предвидени 9 млн. лева.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
какво благородство и загриженост за 1.6млн.мангали.Идват избори и циганите отново са богоизбрани,а нас ку4ета ни яли.
+2
 
 
Всеки има право да получи навременна и адекватна помощ-най-после правилно решение!
+2
 
 
даААААА на осигурен се дава направление, но за 1 преглед и ако трябва изследвания, втори преглед и т. н. си плаща като неосигурен, е за чиЙЙЙЙ МИ Е ТАЯ ЗДРАВНА КАСА 25 години плащам по 40 лв на месец а като ми се наложи пак си плащам по 40 на преглед или 3лв на личния за да напише рецепта ----е--ти БИРНИЦИТЕ
+2
 
 
Съгласен съм напълно с първия коментатор. Републиканският бюджет се формира от данъците, които плаща работещия българин. Бюджетът на НЗОК се пълни от вноските на работещия осигурен българин. Изведнъж неработещия и неосигурен получава равни права за ползване на услуги. Знам, че според Конституцията всеки има право на здраве. Но също така сме равни пред Закона и сме еднакво задължени спрямо държавата. Описаното в статията политическо решение е силен стимул нови и нови българи да спрат да плащат здравни осигуровки. След като мога да ползвам, без да плащам...
+2
 
 
Тази статия, на фона на цитираните по долу, е поредното доказателство, че заканите и реалните решения на правителството нямат нищо общо и се сменят няколко пъти на ден. Самата статия, обаче, звучи като Коледна приказка- много вълшебна, но неизпълнима. Бюджетът за здраве в България е недостатъчен /няма да коментирам причините/. На фона на хроничния недостиг Касата се товари с нови и нови дейности. Пари откъде?
0
 
 
На адрес http://news.ruse24.bg/344274.html от 12.04.2012 г. можете да си припомните изказване на министър Атанасова "Търсят начини да накарат всеки българин да плаща здравните си осигуровки". "Усилено се търсят механизми, чрез които да накараме всеки български гражданин, без изключение, да плаща здравните си осигуровки. Това е много сериозен проблем, който заедно с лошия мениджмънт, стои в основата на огромните дългове на лечебните заведения в страната. Това обясни здравният министър Десислава Атанасова в коментар на появилата се информация, че се обмисля обвързване на издаването на лични документи и шофьорска книжка с проверка за изрядността на здравните осигуровки." и т.н.
Aнонимен
на 03.12.2012 г.
+3
 
 
Ба ма......му , Няма такава държава
Aнонимен
на 03.12.2012 г.
+2
 
 
Значи Аз УСИГОРЕНИЯ работещ , трябва да чакам линейка 2, 5 часа (ДВА ЧАСА И ПОЛОВИНА ) за инсулта на майка ми , както и се случи .А през това време линейката да закара бременна родилка вдигнала температура -неусигорена от неизвесна махла . СТРАННО. Не е ли ясно че бърза помощ се ползва като семеен лекар от доста наши сънародници .
Aнонимен
на 03.12.2012 г.
+6
 
 
Как мога да стана неосигурена, без да напускам работа? Ако някой знае, веднага да ми се обади!
на 03.12.2012 г.
+11
 
 
Демек Аз и ВИЕ поемаме парите на мангалите! Супер! Уникална държава. Долните цигани се плодят, аз им плащам здравето!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1168) 52%
Не (913) 41%
Не мога да преценя (144) 6%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: