ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
След обмяната на левовете в евро едно лице има няколко възможности за своите пари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:44 / 25.06.2024Коментари (0)5111
©
Датата на приемането на България в еврозоната зависи от момента на изпълнение на всички конвергентни критерии и получаването на положителна оценка за това от Европейската комисия и Европейската централна банка.

При покриване на инфлационния критерий до края на 2024 г., каквито са прогнозите на МФ, и поискване на извънредни конвергентни доклади тогава, въвеждането на еврото по-късно през 2025 г. се определя като реалистичен сценарий. Това посочват от Министерство на финансите в отговор на становище на Българската петролна и газова асоциация по Закона за въвеждане на еврото в България.

Друга промяна в закона предвижда за горивата и опаковките на цигарите да няма двойно изписване на цените. В проекта на закона е предвидено изключение от изискването за двойно обозначаване на продажната цена в лева и евро на продуктите от нефтен произход, визуализирани на информационни табели (ценови тотеми) и колонки с дисплеи за зареждане на моторни превозни средства в търговски обекти за зареждане на горива, уточняват от МФ.

Изключение за двойно обозначаване ще има и за продажната цена на тютюневите изделия, изписана върху потребителската опаковка или върху бандерола – за пурите и пуретите, уточняват от министерството.

Същевременно, изключението от изискването за двойно обозначаване на цените не е пълно, тъй като, извън изключението търговците могат да извършват двойно обозначаване на цените по друг подходящ начин. В общия случай, цените на предлаганите стоки и услуги се изписват в официалната парична единица на страната по подразбиране.

Не е налице необходимост от изрична уредба по темата, която да задължи търговците да обозначават в левове до момента на въвеждане на еврото и в евро след въвеждането му. Отделно, след изтичането на периода на двойно обращение, левът ще престане да бъде законно платежно средство.

При двойното обозначаване на цените на стоките и услугите цените в евро и в левове се поставят в непосредствена близост, изписват се ясно, четливо, недвусмислено и лесно разбираемо, с еднакъв размер на шрифта, по начин, който не въвежда потребителите в заблуждение“. Двете цени са придружени с изписване на съответната валута, отличителен знак или съкращение, позволяващи лесното им разпознаване“.

Съкращава се от 3 на 2 месеца срокът за промени в наредбата по Закона за ДДС, след приемане на Закона за въвеждане на еврото в България, за което също настояват от различни бизнес организации.

От Асоциация на банките в България предлагат корекция относно таксите за внасяне на пари по сметки от клиентите. Според закона за първите 6 месеца ще има  безплатната обмяна от страна на БНБ на банкноти и монети от левове в евро за кредитните институции. Същевременно, обаче, за банките се въвежда и друг безплатен ангажимент, а именно за внасяне на обменените банкноти и монети от левове в евро по сметка в кредитната институция. Внасянето по сметка е последваща операция на обмяната от левове в евро.

След обмяната на левовете в евро едно лице има няколко възможности — да задържи парите в брой, да ги внесе по еврова сметка в същата или в друга банка непосредствено след извършването на операцията по обмяната или след известно време. Също така, ако една кредитна институция прилага такси и комисиони за платежната услуга "внасяне на пари в брой", тя би следвало да извършва тази услуга по един и същ начин преди и след въвеждане на еврото.

Затова от асоциацията предлагат от датата на въвеждане на еврото в Република България кредитните институции обменят безплатно, в неограничено количество банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс, като за суми над 30 000 лв. на една трансакция кредитните институции обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро след предварителна заявка от З работни дни. Това ще се  прилага съответно и при внасянето и свързаната с това обмяна на банкноти и монети в левове по сметка на клиента в евро при кредитната институция, в която е извършена обмяната. Предложението е прието.

Друга промяна в проектозакона, предложена от "Ние потребителите“ е да се забрани връщането на смесено ресто – и в лева, и в евро, тъй като така ще се объркват клиентите. Така в закона ще бъде записано: "В периода на двойно обращение при рекламация на стока или услуга, когато потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената от него сума, търговецът връща платената сума изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна момента наличност да върне платената сума в брой в евро, връща платената сума изцяло в левове", пише Pariteni.com.


Още по темата: общо новини по темата: 446
18.10.2024 »
09.10.2024 »
07.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
27.09.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Български национален отбор по футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: