© Impact Press Group | | Агенцията по безопасност на храните ще проверява приоритетно кухните в ресторантите и хотелите. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на отчета за първата година от създаването на агенцията. Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини и ще проверяват как се съхраняват продуктите и как се приготвят храните. Освен това ще се следят системите за контрол - спазват ли се хигиенните норми и дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.
Факт е, че много често в кухните стават безобразия, а хората смятат, че сядайки в луксозен ресторант, това им дава някакви гаранции. Стотици хиляди са заведенията за обществено хранене. Няма как всички те бъдат проверявани всекидневно за качеството на храните, но за това има оценка на риска, обясни земеделският министър.
Мирослав Найденов оцени БАБХ като изключително успешен проект със силна стартова година.
Агенцията още в самото начало е била изправена пред тежко изпитание заради шапа, с който се е справила прекрасно, смята Найденов. Той припомни "масовата истерия" с Ешерихия коли и диоксиновата криза, подминали страната ни.
Ние ядем и всеки ден слагаме на трапезата си все по-качествени храни, заяви министър Найденов.
Земеделският министър е убеден, че всекидневно служителите на агенцията доказват, че тя е трябвало да бъде създадена. Като пример даде засечените миналата седмица 248 000 яйца от Полша, които са били предназначени за вериги магазини, но така и не са стигнали до търговската мрежа.
Източник: bTV |