Собствениците на апартаменти в нови жилищни сгради няма да могат да кандидатстват за саниране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:30 / 13.08.2024
38274
Нови жилищни сгради не могат да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова на депутатски въпрос.

Програмата е реализирана с финансов ресурс от 2 млрд. лева, осигурени от държавния бюджет на територията на цялата страна в 142 общини. Сключените договори за финансиране са 2022 броя, като за 52 сгради от тях не е стигнал финансовият ресурс, напомня министърът. От останалите 1970 сгради въведени в експлоатация са 1968 сгради.

Biss.bg Петър Дучев: Здравната каса отнема пазарното начало на бизнеса

За целта е прието постановление на Министерски съвет за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени в утвърдените разходи по бюджета на МРРБ за 2023 г. след това е стартирало изпълнението на 48 от необезпечените финансови блокове на територията на 6 общини – Добрич, Каварна, Пловдив, Столична община, Тутракан и Хасково.

Предлагат жилища на бедни да се санират безплатно

Подписани са двустранни споразумения между МРРБ и съответната община за финансов трансфер с цел енергийно обновяване на сградите. За 4 сгради е установено, че нямат положителна оценка за конструктивна устойчивост и не се финансират, посочва Коритарова. 

Тя допълва, че до края на 2025 г. 48-те споразумения за обновяване на тези сгради трябва да бъдат изпълнени и те да бъдат въведени в експлоатация. Не съществува възможност за кандидатстване по програмата на нови сгради, тъй като срокът за кандидатстване по програмата е бил 2013-2016 г., категоричен е министърът.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Десета годишна конференция на тема пътна безопасност "Визия 0" - ...
Доц. Ангел Кунчев алармира
Палавник си поръча две компаньонки вкъщи, работата стигна до поли...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Банките ни готвят нова секира
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).