ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Социолози подготвят декларация срещу евентуалното закриване на НЦИОМ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:48 / 25.08.2013Коментари (1)2448
© Plovdiv24.bg
Натискът върху НЦИОМ (Национален център за изучаване на общественото мнение) и опитите за закриването на агенцията са много отдавна, но през последната година това спъва особено много работата й. Това обяви пред БНР бившият вече директор Лидия Йорданова.

"Непосредствено преди парламентарния вот например от лятото на 2009 г. шефът на кабинета на тогавашния председател на Народното събрание се срещна с двама мои колеги и нареди да ми предадат, че в почивен ден трябва да отида до парламента, за да си подам оставката заради нелоялност. Тогава беше председател Георги Пирински, но той няма нищо общо с това. Не подадох оставка именно защото не ми я поиска г-н Пирински. На третата година от управлението на ГЕРБ, няколко народни представители от Коалиция за България многократно искаха отчет за работата на НЦИОМ, въпреки наличието на ежемесечни, шестмесечни, годишни отчети. Други депутати от същата ПГ твърдяха, че няма как НЦИОМ да е работил по заявки на депутати от БСП въпреки очевидните факти в отчетите, след които започнаха да дават пресконференции, нападаха персонално мен и НЦИОМ". 

Междувременно социолози обявиха, че подготвят декларация срещу евентуалното закриване на НЦИОМ и уволнението на бившия директор. 

Доц. д-р Петя Кабакчиева от Софийския университет заяви, че закриването на агенцията ще има последствия и за политиците, и за гражданите.

"Буди недоумение фактът, че точно в тази нелека, да не казвам кризисна, ситуация, в която се намира България в момента, председателят на Народното събрание по същество декларира, че това Народно събрание и правителство нямат нужда от такъв демократичен инструмент, нямат нужда да се вслушат в общественото мнение - как това да не озадачи не само колегията? Това, което говоря засяга не просто професионалните социолози, а всички граждани". 

Колегата й проф. Георги Фотев е на мнение, че решението на председателя на НС да уволни Лидия Йорданова и да закрие НЦИОМ е проява на реваншизъм. Той видя заплаха и за работата на медиите: 

"Центърът публикува данните от едно изследване - данни, които вероятно са безсилие управляващата клика и председателя на това Народно събрание, и идва след това отмъщението. Начинът, по който процедират, е толкова прозрачен, толкова отблъскващ, че не се нуждае от коментар.

Но това е само една от стъпките по пътя, по който са тръгнали тези хора, и това закриване и уволнение ще трябва да се разположи в картината на преследвания на журналисти, засега в частни медии, за тяхната позиция. Няма да бъда изненадан и съм длъжен, като интелектуалец, да кажа, че ние ще наблюдаваме вдруги ден кои ще бъдат и по какъв начин ще бъдат ударени журналисти, които продължават да упражняват своя дълг към обществото си и в обществените медии като БНТ и БНР".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.08.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: