ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специалист каза защо няма да свалим 5 кг седмица преди морето
Автор: Георги Иванов 14:31 / 18.06.2024Коментари (0)2374
© Plovdiv24.bg
Много по-важно е това, което правим през цялата година, а не това, което ще правим с тази една-две седмици преди началото на почивката. Когато сме на почивка, нека си се забавляваме и си почиваме наистина, и да не мислим в този момент много-много за диети. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ нутриционистът и член на Европейската асоциация по клинично хранене Надя Петрова.

"Истината е че ако през останалото време ние се храним здравословно и правим най-доброто за нашето тяло, което е различно за всеки човек, тези две седмици почивка няма да ни навредят. Няма да качим 5 кг от едно море така, както и не можем да свалим 5 кг преди морето за една седмица. Т.е. и двете неща няма как да се случат. Така че бързите резултати са донякъде и не е възможно да постигнем твърде много с тях.“

По думите й през лятото заради жегите е много важна хидратацията, както и консумирането на повече плодове и зеленчуци, от които в сезона имаме много голямо разнообразие. Като цяло Надя Петрова препоръча приема на по-лека храна през лятото, която да включва повече риба, повече зеленчуци и повече салати, както и да заменим сладки десерти торти, пасти с повече плодове. 

"Това ще помогне да ни е малко по-леко, защото в жегите ако ни е тежко, ако храносмилането не е затруднено, това определено ще ни се отрази и на нивата на енергия,“ обясни тя.

За нутрициониста няма такова нещо като бързо влизане във форма, като това, което максимално можем да постигнем  е на практика е да изхвърли малко повече вода от тялото. 

"Това, което задържа вода в организма, е липсата на вода. Т.е. хората ако са дрехидратирани и не пият достатъчно вода, това кара тялото да задържа всичко това, което има в момента като вода. Така че и в жегите и за да сме красиви, и за да сме здрави, първото нещо винаги е да пием повече вода. Второто нещо, което можем да направим, е малко да си намалим въглехидратите, тъй като благодарение на тях също задържаме малко повече вода, особено в областта на корема и стомаха,“ каза тя и допълни, че като голям привърженик на периодичното гладуване може да посъветва хората да се избягва вечерята, а не закуската, каквото е традиционното правило.

Ако искаме да сме здрави и във форма, да се чувстваме и да изглеждаме добре и да сме сигурни, че правим най-доброто за тялото си, то тогава е необходимо да изградим хранителния си режим базирайки се на персонализирани фактори.

"Персонализирането е едно от най-важните неща и в храненето, и в медицината, и бъдещето е запазено за персонализираната медицина и хранене, защото факторите тук са много, като започнем от здравословно състояние, възраст, килограми, пол и т.н., всички тези неща трябва да се вземат предвид, както и генетическа обремененост,“ смята тя.  

Според Надя Петрова съветите от "Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе наистина са добри и има полза от намаляване пиковете на глюкоза. С прилагане на хаковете, които се препоръчват в книгата, човешкото тяло придобива повече енергия, имаме по-качествен сън, отслабваме доста по-лесно, гладът ни за сладко и силно въглехидратни храни намалява, по-красиви сме, намалява риска от доста заболявания, включително сърдечно-съдови, ракови и т.н. "Така че ползите от този начин на хранене са изключително много и за мен всеки човек си струва да е малко по-надясно с тях,“ заключи тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футболно първенство за ветерани
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: