Според юристи зад така наречените ботове най-вероятно стоят фирми, които разполагат с големи бази лични данни от имена и ЕГН-та

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:00 / 29.09.2024
1670
Нова вълна телефонни обаждания от изкуствен интелект рекламират застрахователни услуги или предлагат устройства, които могат да бъдат получени безплатно при определени условия. Според юристи зад така наречените ботове най-вероятно стоят фирми, които разполагат с големи бази лични данни от имена и ЕГН-та. Макар това да е нарушение, оказва се, че трудно може да бъде разследвано и доказано.

Тя може да е Яна, може и да е Наталия. Щедро предлага услуги или безплатни продукти. Дискретна е - не обяснява кога и как. Отрича да е робот.

Бот: Аз съм човешко същество, напълно като вас. Затова ви уверявам може да ми зададете въпрос. Чудесно!

Йоана Миланова: Какъв е хороскопът ми за деня?

Бот: Устройството представлява транскотантна електрическа стимулация.

Не различава мъжки от женски глас и лесно може да бъде заблудена.

Бот: В днешно време специалистите казват, че жената, както всяка жена, иска да изглежда добре...

Йоана Миланова: Аз не съм жена.

Бот: Чудесно!

И не търпи отказ от предлаганата услуга.

Йоана Миланова: Не искам!

Бот: Чудесно! Просто ще проверя възможната дата.

Така звучи един реален разговор с бот. Понякога обаче тези виртуални същества показват, че разполагат с лични данни. Адвокат Николай Хаджигенов също получил такова обаждане и бил назован по име от бот.

"Който ме таргетира във възрастова група и ми предложи медицинска и здравна застраховка, като продажба. Въпросът по-скоро не е в това, а че някой някъде разполага с чувствителна информация, което са лични данни и са защитени от закона. Това е проблем", каза той пред БНТ. 

Николай Хаджигенов вече е подал сигнал в Комисията за защита на личните данни.

"Трудно би могло да се установи действително дали някой разполага с такава база данни и за какво я използва. Установяването на наличие на база данни, която очевидно те имат, за Комисията ще бъде почти невъзможно да достигне до нея по причина, че ние не разполагаме с разследващи правомощия от категорията на Министерството на вътрешните работи", обясни Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни.

"Личните данни са информация, която е конфиденциална и тя трябва да бъде защитена. И не може някой да търгува бази данни. Да, това се прави по избори непрекъснато, това се направи от НАП и кой ли още не, но това не го прави правилно, не го прави законосъобразно", коментира адвокат Николай Хаджигенов.

Ако ботът звънне втори път, фирмата, която го използва, може да бъде наказана.

"Регламентът принципно не забранява непосредствения, директния маркетинг, както е известен в обществеността, на определени стоки и услуги на различни фирми. Това обаче трябва да стане само еднократно и ако физическото лице откаже, то съответната фирма, която се опитва да достигне до него и да му предложи тези услуги или стоки, би следвало да го изключи от списъка на лицата, които могат да представляват потенциален интерес като клиенти", каза Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни.

Разполагането на база с лични данни е проблем. Дали скоро ще има наказан заради злоупотреба с бот не се знае. Дотогава на хората, които приемат такива обаждания ще им трябват здрави нерви.

Йоана Миланова: Аз нямам нерви!

Бот: Чудесно!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Майката на прегазеното тригодишно дете в Бургаско: Искам доживотн...
Соломон Паси: Единственият печеливш е Русия
Почина голяма българска цигуларка
Социолог направи изненадваща прогноза за новия парламент
Спират полетите до Израел, пътуванията - само по неотложност
Адвокатът Паскал: Той се е лекувал в Сърбия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).