Стана ясно как и кога се актуализира втората пенсия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:59 / 07.10.2023
2198
Расте броят на българите, които получават пенсия и от универсален пенсионен фонд или т.нар. втора пенсия. Пенсиите от НОИ се индексират веднъж годишно по т.нар. швейцарско правило, ако няма друго прието решение за преизчисление.

Според портала Pariteni.bg допълнителната пожизнена пенсия за старост също се актуализира веднъж годишно към последния работен ден на месец ноември, като гарантираният й размер не се променя. Информацията е от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсията се актуализира в зависимост от техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер и реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии (ФИПП) за дадено дружество през периода, за който се отнася актуализацията, на годишна база.

Актуализацията се извършва по решение на изпълнителните директори на компанията, с не по-малко от 50 на сто от превишението на реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии през периода, за който се отнася и техническият лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).