ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Станишев: С Нинова загубихме над 800 000 гласа за 7 години
Автор: ИА Фокус 19:17 / 11.06.2024Коментари (4)4578
©
"Оставката на Корнелия Нинова беше неизбежна стъпка, защото резултатът на БСП е смазващ. Не ми харесва да се оказвам прав, но още в началото на годината предупредих, че единственият начин лявото да бъде силно представено, е да има много широко обединение на лявоцентристките сили, с ясна проевропейска платформа и конкретни решения на истинските проблеми на хората. Това не беше направено. Днес голяма част от хората в БСП въздъхват с облекчение. Но е твърде рано. Нека не забравяме, че веднъж вече Корнелия Нинова си подаде оставката. Видяхме сценария, в който я молят да не изоставя партията. И тя не я изостави – стигна до позорните под 150 000 гласа. При подходящи условия, Нинова би опитала да се кандидатира отново.“ Това коментира Сергей Станишев в предаването "Нещо повече“ на БНР.

Виждам пътя на БСП като автентична, социалистическа и европейска партия

"Доста пъти съм предупреждавал, че посоката, в която върви БСП, я обрича да изостави много леви избиратели и да се хвърли, както беше направено в продължение на години, в състезание с консервативни и националистически формации, на техен терен. Това неминуемо я обрича на загуба. Днес, когато Корнелия Нинова обяви своята оставка, тя не призна, че политиката е погрешна. Въпросът не опира до това дали хората я харесват визуално, дали им е симпатична, а до политики. Иначе нямаше да загубим 800 хиляди гласа от 2017 г. досега.

Виждам пътя на БСП като автентична, социалистическа и европейска партия. Дълбоко вярвам, че мястото на България е в Европейския съюз, а на БСП – в нейното политическо семейство. Вместо това, в последните месеци партията беше предупредена, че може да бъде изключена от ПЕС заради националистическите си тенденции – факт, който не оповестих, за да не попреча на кампанията. Сега е нужен конгрес, систематичен анализ на грешките и нов курс в политиката на БСП.

"Нищо не е изключено – и в живота, и в политиката. Личностите са функция на новата посока в партията.“, отговори Станишев на въпрос дали ще се кандидатира за лидерството в БСП наесен. И посочи, че е важно партията да покаже жизнени сили и да стане отново отбор от съмишленици. "Нещата са опрели до там, че ако другите политически сили не бяха загубили толкова, столетницата нямаше да може да прескочи бариерата. Важно е БСП да се успокои и да проведе нормална дискусия. Да се върне към демократичността си. Когато бях лидер имаше място и перспектива за всеки. Сега са нужни колективни усилия за възстановяването на БСП.“

Опасението от появата на партия около Радев ще е мотив за съставянето на кабинет

Стигнахме дотам, че въпросът след изборите да е ще има ли кабинет, а не каква политика ще води. Безотговорно е след шести подред избори да няма управление, защото отиването отново до урните ще бъде катастрофално за политическата система.

При тази делегитимация на процеса разумното би било партиите, които биха формирали мнозинство, да търсят един по-експертен, програмен кабинет. Иначе близо половината парламент ще бъде негова опозиция. Опасението от появата на партия около Радев ще е силен мотив за съставянето на правителство.

Търся дясната вълна в ЕП и не я намирам! Крайнодесните имат 131 евродепутата, само социалистите имат 135

"Постоянно чувам през последните дни за "гигантската дясно-консервативна вълна“ в Европа. Търся я, но не я намирам. Да, в някои страни като Франция евроскептичните и националистическите формации постигнаха успех, но вижте какви са резултатите. ЕНП, най-голямата партия, запазва своите позиции със 186 депутати в ЕП. Социалистите губят 4-ма и имат 135 евродепутати. Либералите имат 79. Това са трите парламентарни групи, които бяха в основата на мнозинството в предишния Европейски парламент. Сега, събрани заедно, те получават 400 места от 720. Абсолютно мнозинство. Да, то не е хомогенно по всички въпроси и е важно да има разбирателство по единната европейска посока. Да има промяна на Европа по линия на икономическата конкурентоспособност, осигуряването на социална защита и запазването на основните ценности.“


Още по темата: общо новини по темата: 614
28.06.2024 »
27.06.2024 »
27.06.2024 »
27.06.2024 »
26.06.2024 »
26.06.2024 »
предишна страница [ 1/103 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.06.2024 г.
0
 
 
Нинова беше внедрена в БСПза за да я разруши постепенно отвътре и тя се справи успешно!
Aнонимен
на 11.06.2024 г.
0
 
 
Стани шеф,опомни се,не записали ти началото на края...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: