Стартира програмата на Министерството на труда и социалната политика “Отново независим”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:38 / 14.06.2005
1122
От началото на месец юни стартира програмата на Министерството на труда и социалната политика “Отново независим”. С нея се обединяват усилията на социалното министерство, Агенцията по заетостта, Националния център по наркомании към Министерството на здравеопазването, общински администрации, неправителствени организации, представителни организации на синдикатите и на работодателите и др. за оказване на подкрепа на хората от тази група. Целта на програмата е да се повиши пригодността за заетост и осигуряване на работа на безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в бюрата по труда, преминали успешно курс на лечение за зависимост към наркотични вещества, и пълноценното им интегриране в обществото.
Програмата предвижда мотивационно обучение на 50 души, включване в курсове за обучение на 20 души и осигурена заетост на 50 човека. В програмата ще бъдат включени и 7 човека от Пловдив.
Програмата ще се реализира до края на 2006 г. За 2005 г. са осигурени средства в размер на 107 500 лв.
Програмата предлага мотивационно обучение и обучение за професионална квалификация, финансирано от Държавния бюджет. По време на обучението се получава стипендия, а ако обучението се провежда в друго населено място, се заплащат транспортни и квартирни разходи в размер, определен с Националния план за действие по заетостта.
На работодател, който наеме безработен за срок не по-малък от 18 месеца, от Държавния бюджет му се предоставят финансови средства за: трудово възнаграждение; допълнителни възнаграждения по минимални размери по Кодекса на труда; възнаграждение за основен платен годишен отпуск; дължимите социални и здравни осигуровки, за сметка на работодателя; парични обезщетения за временна неработоспособност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).