ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стоян Стоянов: Храната сближава, с кулинарните фестивали привличаме градските хора
Автор: ИА Фокус 21:40 / 26.04.2023Коментари (0)1361
©
Празник на златоградското чеверме - 5-7 май 2023
С фестивалите, които организираме, се опитваме да привлечем повече българи, защото храната е нещо, което сближава. Това каза в предаването "Животът на фокус" по Радио "Фокус" създателят на инициативата "Кулинарните фестивали на България" Стоян Стоянов. "Ние работим да привличаме градските хора. След пандемията видяхме, че най-добрият начин да привличаме хората е като поканим традиционен майстор да дойде в голям град", посочи Стоянов.

Той добави, че миналата година са били организирани няколко такива празници, на които са се събрали много хора. Пример за това са фермерски пазар в кв. "Надежда" в София, на който е бил приготвен голям казан смядовски факул по местна рецепта и от местен майстор. Също на фермерски пазар в София е била готвена рибена чорба, шилешко с ориз от село Юндола и други местни ястия. 

"Когато ние поканим някой човек да ни сближи с храна, хората след това отиват по неговия край и обикалят, купуват си и разглеждат региона", каза Стоян Стоянов. 

По думите му, разликите в храната между регионите не е толкова голяма, но хората са много различни. 

О ртганизаторите търсят за готвене местни майстори от по-малките градове, които да одйдат в големите градове. Хората от малките градчета са по-сърцати и споделят това, което правят. 

Инициативата стартира през 2020 година и има страница във Фейсбук. Казва се "Кулинарните фестивали на България".

Предстоят много още фестивали, които около Гергьовден са доста на често, посочи още Стоянов. 

На 29 април ще има "Празник на лопуша" в стражишкото село Бряговица.

На 30 април пред НДК ще се готви отново моряшката рибена чорба. Кулинарният празник се казва "Моряшка рибена чорба по Бургашки със Сашо Дойнов и Дани Георгиева". Ще има музика на живо. 

От 5 до 7 май се организира "Празник на златоградското чеверме и гайдарско надсвирване 2023". Посетителите трябва да са в народна носия и ги очаква неповторимо изживяване. 

XIII Международен кулинарно-фолклорен фестивал "Гергьовден“ ще се проведе в село Антимово от 5 до 07.05.2023.

Предстои още ХI -ят национален събор на овцевъдите в България от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец.

Стоянов сподели още, че искат да създадат собствен кулинарен маршрут, за да представят още от хубавите неща.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
В столичния кв. "Младост 1" откриха труп на жена, има следи от насилие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: