Страсбург осъди България за ОМО Илинден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:36 / 21.10.2005
1573
Европейският съд по човешките права в Страсбург осъди България за нарушаване правата на македонската организация ОМО Илинден, която по-късно се преименувала в ОМО Илинден-Пирин. Властите я обвиняваха в сепаратизъм.

Ищецът Йордан Иванов, бивш председател на тази организация, основана през 1990 г., обвинява правителството, че е забранявало нейни мирни събрания. Съдиите в Страсбург са решили, че е имало намеса при упражняването на правото на събиране на членовете на организация между 1998 г. и 2003 г. Организацията е поискала регистрация, но българското правосъдие, смятайки, че уставът и програмата й са в разрез с единството на нацията, я е обявило за противоконституционна на 29 февруари 2000 г. Европейският съд в Страсбург смята, че разпускането представлява намеса при упражняване правото на сдружаване. Според неговото решение българският Конституционен съд не е констатирал, че ръководител или член на ОМО Илинден е проповядвал насилие или е извършвал конкретно действие, което може да заплаши териториалната цялост на страната. Според съдиите в Страсбург “защитаваният политически проект дори да е предвиждал фактическа автономия, включително отцепване на Пиринска Македония, не е противоречал непременно на принципите на демокрацията. Информацията е на БГНЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака
Знаете ли какво е "инфодемия" и как да се предпазите?
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).