ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стряскащи данни: Близо 60% от тийнейджърите определят употребата на наркотици като проблем за своето училище
Автор: Петър Дучев 12:55 / 22.10.2024Коментари (0)960
©
65,4% от учениците от 8 до 12 клас определят употребата на наркотици като проблем за държавата, за 61,3% това е проблем за населеното място, в което живеят, а за 59,6% е проблем за училището, в което учат. Тези данни от изследване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании бяха представени днес по време на Националната кампания "Родителите – липсващото звено в работата с тийнейджъри, които експериментират с наркотици“.

Кампанията се реализира от фондация "За един чист живот“ с управител Светлана Йорданова, а днес сред гостите на събитието в Русе бяха областният управител Драгомир Драганов, кметът Пенчо Милков и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, съобщиха от областната управа.

Именно с тяхно съдействие се проведе днешната инициатива, която обедини държавните и общинските институции, ангажирани с изпълнението на Механизма за предотвратяване на разпространението и употребата на наркотични вещества в училище.

По думите на Драганов събитието е изключително важно, като посочи, че дрогата се превръща във все по-сериозен бич сред младото поколение и предизвикателство пред всички институции, работещи за ограничаване на проблема. Той отчете и ролята на домашното възпитание и родителския контрол за справяне с проблема.

По негови думите превенцията на разпространението на наркотиците е задача на цялото общество, а не на отделни институции. Според него водещо в работата на всички трябва да насърчаването децата да видят един различен път, в който те могат да творят и да показват своята инициатива и креативност, да създават нещо различно и да кажат не на зависимостите. Драганов посочи и ролята на идейния организатор на инициативата "Независими от зависимостите“ Румен Николаев за борбата с дрогата сред подрастващите вече повече от две години.

Същото становище изразиха кметът Милков и началникът на РУО д-р Росица Георгиева. По думите на кмета на Община Русе трябва да се работи както с родителите, така и с младите хора. Той заяви, че са предприети редица мерки в община Русе за справяне с проблема, но също така посочи, че наркотичните средства стават се превръщат във все по-шарени палитрата и

вече не са проблем само за богатите хора. "Тази достига до всяко едно семейство“, допълни кметът Милков.

"Идеите, които колегите ще покажат днес по отношение ангажираността на родителите и обществото за превенция употреба на наркотици в Русе ние го правим от две години и това дава много сериозен с резултат, който показва, че се опитваме и успяваме да променяме нагласи и тенденции“, каза от своя страна д-р Росица Георгиева и посочи, че заедно с Румен Николаев преди дни в Английската езикова гимназия са били обсъдени редица допълнителни идеи за противодействие на всички видове зависимости.

"Училищната общност ще ни ги представи, а ние ще търсим възможности да ги реализираме. Русе не е случайно е избран за провеждането на днешната инициатива. Това е заради всичко, което правим благодарение на Румен Николаев. Русе е пример как се борим срещу зависимости и как правим всичко възможно да привлечем родителите, които сега вече действително са сериозно ангажирани“, допълни началникът на РУО и посочи, че всички образователни институции от града са обхванати.

"Ние сме заедно в общата кауза да осъществяваме превенция, която да откъсва децата от зависимостите. Тази наша обща кауза е кауза на града и областта вече повече от две години. Направихме редица инициативи, които се базираха на достоверни данни, защото отново благодарение на Румен Никоалев успяхме да проведем реални анкети сред 5000 ученици и 4000 родители в област Русе“, сподели още тя.

"Избрахме да дискутираме темата за привличане на родителите в работата с деца с рисково поведение, защото опитът ни доказва, че усилията на експертите, педагозите и психолозите, ангажирани с изпълнението на Механизма е важна, но не работи ефективно без участието на семейството“, каза Светлана Йорданова.

"Детето се възпитава преди всичко в семейна среда. Когато неговата комуникация с родителите е нарушена или недостатъчна, то не се чувства достатъчно обичано, подкрепено и обгрижвано – без значение от финансовите възможности на семейството. За едно необичано дете е повече от нормално да прояви интерес към всичко, което би му донесло онази "доза щастие“, която връстниците му описват като нещо, което никога не са изпитвали в живота си“, допълва още Йорданова.

Като част от събитието бе предвидено представянето на инициативата на Румен Николаев "Независимо от зависимостите“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: