ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Съдът в Триполи заседава по делото с медиците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:23 / 13.06.2006Коментари (0)2775
©
Около 11,00 ч. българско време се очаква да започне второто заседание на наказателния съд по делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар. Представители на над 20 държави вече са потвърдили присъствието си в съдебната зала. Наблюдатели на процеса очакват делото да започне по същество, което би дало надежда, че то може да приключи в рамките на няколко месеца, както бе казал неотдавна зам.-министърът на външните работи Чаушев.

Вече над 30 пъти обвиняемите Кристияна , Нася, Валентина, Валя, Снежана и Ашраф се изправят срещу либийската Темида. Вече над 30 пъти тя обаче отказва да прогледне през правните аргументи на българската защита. Днес е особено важен ден за нашите адвокати. За да очертаят своята защита, те трябва да чуят в какво конкретно Социалистическата народна либийска арабска джамахирия обвинява отново българските граждани и Ашраф, който преди арестуването си живее в Либия като човек без гражданство.

Предишният обвинителен акт от февруари 2000 г., който бе в основата на дългия и тежък процес в Бенгази и респективно смъртните присъди, не издържа пред Върховния касационен съд на Джамахирията. Тогава обвиненията бяха групирани в три посоки – престъпление срещу здравеопазването, престъпление срещу обществения морал и престъпление срещу митническия и валутен режим. Тогава цялостната картина бе допълнително усложнена от масираното предяваване на обвинение за действие срещу сигурността на държавата, които скоро след това бяха отхвърлени.

След като този обвинителен акт се срути на най-висшата либийска съдебна инстанция, сега тричленният съдийски състав от Бенгази, който заседава в Триполи, трябва да приеме нов обвинителен акт, който да пледира за вина на българките и палестинеца чрез нова, допълнителна фактология и доказателства. Ако либийците не са в състояние да направят това, те могат да оттеглят обвиненията. Това, разбира се, няма да стане, но все пак е възможно.

При всички случаи обаче за да издържи пред Върховния съд и нова тежка присъда, новият обвинителен акт трябва да бъде много по-прецизно дефиниран и по-подробно обоснован. Разбира се, не се знае дали прокурорите са готови с изготвянето на акта и затова днес делото може да бъде отложено отново. Процесуални възможности за това има много, коментират наблюдатели. Достатъчно е просто един от многобройните адвокати на либийската държава да не се яви в залата.

На заседанието ще присъстват дипломати от повече от 20 държави. Само ден след пристигането си от Кайро в Триполи новият български посланик тур.к Александър Ушевски проведе серия от опознавателни срещи със свои колеги от Джамахирията. Той е дипломат от кариерата, бивш посланик в Йемен и Египет. Днес в съда той ще види сестрите за първи път.

Най-спокоен от всички изглежда д-р Здравко Георгиев. Усмихнат, видимо почернял от слънцето, вчера той прекара деня в търсене на костюм, с който да се яви в съдебната зала. И той, както всички тук, се надява днес делото да започне наистина по същество. Информацията е на Дарик радио.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: