Съвет: Не консумирайте храни, които се разнасят по плажа в хладилни чанти

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
22:39 / 05.07.2024
2316
Аз лично не съветвам и не консумирам храни, които се разнасят по плажа в хладилни чанти. Не знам как човекът, който ги разнася си дезинфекцира и мие ръцете, защото е много важна хигиената на самото лице, което ще ви поднесе хранителните продукти. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

"От една страна в кухнята трябва да се спазва добра хигиена, от друга страна и служителите, съответно готвачи, сервитьори - също трябва да спазват добра хигиена. Безспорно има места, на които е изключително чисто и има места, които виждам, на които съжалявам, но по никакъв начин не бих искала да рискувам да консумирам от там. Най-малкото също може чисто визуално понякога, да, действително може да изглежда много чисто, но пак да е контаминирано. Но пък когато изглежда видимо мръсно - със сигурност има много микроорганизми", каза още специалистът.

Продажбата на царевица и гевреци по плажа

"Аз лично не си купувам такива. Така на открито разнасяни по плажа, има си условия, които трябва да спазват тези търговци на такъв тип хранителни продукти, тъй като това се водят епидемиологично рискови обекти, защото продават хранителни продукти. Има такива, които трябва да се съхраняват на хладилна температура, които съдържат месо, яйца, млечни продукти. Има такива, които биха могли да се съхраняват и на стайна температура за определено време. Но аз лично, особено от тези малки места, не консумирам. И задължително трябва да има мивка, където лицето, което продава и обслужва клиентите - да си мие ръцете, да ползват ръкавици. Защото много често виждам, че ръкавици или не се ползват, или с тези ръкавици се опипват и парите, и се чука на касовия апарат и след това се пипат хранителните продукти, което не е окей", коментира д-р Бацелова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1072):
30.09.2024 Днес е последният работен ден за десетки сезонни работници
28.09.2024 Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше на плажа, имаше много удавени
27.09.2024 Експерт: Бум на американски туристи у нас, ето защо
25.09.2024 Докога е безопасно да се влиза в морето?
24.09.2024 Собственици на хотели по Черноморието принудени да затварят по-рано
24.09.2024 Хотелиер: Мъртвило е! Най-плашещо е, че започнахме да губим и сигурните ни пазари
Още новини от Национални новини:
Външно министерство с позиция към РСМ
Експерт: Има рискове за националната ни сигурност
Кеворк Кеворкян: Нуждаете ли се от прошката на Костов? 
МВР с първа информация за "българските полицаи, простреляли румън...
Проверяват за злоупотреби и Кукления театър в Пазарджик
Брендо се лекува в елитна клиника извън затвора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).