ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Създателят на PISA: Важно е какво можете да направите с това, което знаете
Автор: ИА Фокус 18:08 / 11.02.2024Коментари (1)1681
© bTV
"Образователната система трябва да е по-адекватна и по-приложима, защото програмите в България, когато ги разглеждах видях, че ударението да се запомня материал и да го избълваш на изпита“, заяви създателят на PISA Андрес Шлайхер в ефира на bTV. 

"Вече не ви плащат за това какво знаете, защото го има Гугъл, важно е какво можете да направите с това, което знаете. България вече се движи към критерии и усвояване на компетентност. Учениците трябва от опит да учат. Сега средата трябва да е по-активна и ученикът да има повече отговорност. Съдържанието трябва да е по-интересно, съвременно и свързано с живота“, обясни Шлайхер.

Той обясни, че България има прекрасни ученици, но и такива, които твърде много изостават.

"Важно е родителите да проявяват интерес към децата си, защото училищата не винаги са в час. Важно е родителите да имат амбиции“, категоричен е Шлайхер.

Според него по-ниските глобални резултати на PISA се дължат на пандемията и ученето дистанционно. "Видяхме спадът и качеството на резултатите в повечето страни и в България. Пандемията е един от факторите, защото в един момент учениците трябваше сами да се организират и да се мотивират. Младите хора не винаги са способни на това. Това не е единствената причина“, уточни Шлайхер.

"Технологията е важна, но в същото време технологията много често пречи. На учениците социалните мрежи, не само, че им отнема от времето, но и съдържанието, което учениците гледат. Те се интересуват от неща, които са по-близко до тях и не винаги проявяват любопитство към различните аспекти на живота по света. Училището трябва да полага повече старание, за да може да им помогне да израснат в света и да управлява времето им. Ако детето изкара до полунощ на смартфона, то на сутринта ще му се спи и няма да може да работи в училище. Тук е ролята на родителя“, допълни той.

Кой е Андрес Шлайхер?

Наричат го "най-важният човек в английското образование" и "баща на повече революции от всеки германец след Карл Маркс".

Андреас Шлайхер е немски математик, статистик, изследовател на процесите в образованието и създател на Програмата за международно оценяване на учениците, по-позната като PISA.

Шлайхер е роден през 1964 г. Когато е на 10 години, учителката му в началното училище казва на баща му, че той не е способен да продължи образованието си в елитна гимназия. Това е причината баща му да го в училището "Рудолф Щайнер" в Хамбург, където получава среден успех 1,0 - най-високата възможна оценка за завършване на училище.

Учи физика в Хамбург, а след това математика в университета Deakin, където през 1992 г. се дипломира с магистърска степен. През 2006 г. Хайделбергският университет го обявява за почетен професор във Факултета по поведенчески и културни изследвания. Шлайхер изгражда репутацията си на ценен статистик и поставя началото на PISA. Днес PISA е най-надеждният индикатор за качеството на образованието в отделните държави. Представлява тест, който изследва функционалната грамотност на 15-годишните ученици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 11.02.2024 г.
0
 
 
Явно Да си Зубрач майсто! Не е нещо кой знае какво! След като то може да бъде заменено от Компютър! И той като тези индивиди е лишен от способноста да Мисли! Свързва нещата и прави изводи! Така че всичко си Остава в Кенефа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: