Масирани проверки с драконовски глоби и отнемане на лицензи на всички търговци, които предлагат инжектирани с вода и разтвори от соли колбаси започват от агенцията по храните. Оттам констатираха, че фирми влагат над 50% добавки в месото. От агенцията изготвят и черен списък на търговците, които предлагат некачествени храни.
Стандарт за добавките, които се инжектират в месото, въвеждат от агенцията по храните. Той ще посочва максималните количества на водата, нишестето и солевите разтвори, които се влагат в колбасите. "Много често търговците предлагат не месо и не филе, а вода..." - заяви
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.
В много от случаите водата е повече от половината от грамажа на колбаса. Инжектирането на подобни добавки е разрешено от европейските регламенти, но от агенцията ще следят за количествата им в месото, както и дали то е разписано на етикетите. "Като потребители да сме уверени, че това, което плащаме, го получаваме. Има случаи, плащаме за килограм и половина пиле, а то всъщност да е по-малко от водата" - каза Найденов.
Търговците нарушители ще бъдат строго санкционирани. Министърът дори се закани да отнема лицензи, ако вместо месо ни предлагат вода. "Продуктите се инжектират с вода и солеви разтвори. Солевите разтвори не са полезни за здравето" - подчерта той.
Некоректните търговци и производителите, предлагащи некачествена храна, ще бъдат вкарани в "черни" списъци. Подобни списъци вече има и за търговците спекуланти, които изкуствено повишават цените на храните.