С 50 % може да падне акцизът на гроздовата ракия, ако България успее да регистрира продукта като национален в Европейския съюз. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри гроздобера в Харманли. Найденов каза, че страната ни трябва да докаже, че 25 % от съдържанието на ракията се прави от винен дестилат, а не от житен. В момента на пазара ракията, която се предлага у нас, е 10 % от винен дестилат, а останалата от житен, на която пише, че е спиртна напитка, уточни той. "За да можем да докажем, че това е национален продукт и да искаме преференциите по отношение на ракията, трябва да докажем, че 25 % от ракията се прави от винен дестилат", каза Мирослав Найденов.
Досега като национален продукт в ЕС бе регистриран горнооряховският суджук, припомни той. Това отне години.
Източник: агенция "Фокус"