ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сварява първата си бира в домашна тенджера преди 6 години, днес притежава микропивоварна в Чипровци | ||||||
| ||||||
За първи път той чува (чете) за този тип производство във форум за домашни пивовари. Оттам научава и повечето от тънкостите на занаята. От домашно производство до пивоварна Закупих първите си суровини и на 18 ноември 2018 г. сварих първата си домашна бира“, разказва Цветомир в разговор с Economic.bg.Тогава обаче производството е било все още под формата на хоби, тъй като Цветомир не е имал професионално оборудване. Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Тя не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Тогава използвах една голяма тенджера и получихме като краен продукт 2.5 литра.“ Няколко години по-късно обаче нещата стават по-сериозни и Цветомир наема помещение в Чипровци, което превръща в дом на крафт бирата "Чипровско пиво“. С оборудването, с което Цветомир разполага, могат да се произвеждат 170 литра бира за една партида. Като месечно производството на неговата се равнява средно на осем партиди. Крафт бирата се разпространява основно в Северозападна България – Чипровци и Монтана – но и в някои обекти в София. Развитие на туризма в региона Идеите на младия предприемач обаче не свършват до самото производство. През 2022 г. той и екипът му, който се състои от още двама души, закупуват в Чипровци къща за гости, където предлагат на посетителите освен от тяхната крафт бира и специфични ястия за региона. Първоначално идеята ни беше да пръснем продукцията си на колкото може повече места, но и започнахме да приканваме хората да дойдат до Чипровци, за да опитат бирата и да видят всички други красоти на нашия район“, казва Цветомир. Неговият екип в момента е в процес на търсене на по-голяма сграда и оборудване, за да увеличат производството си. Нашата мисия е да обогатим бирената култура в Северозапада и да популяризираме Чипровци и региона“. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Иво Сиромахов: За майкини най-важна е овчата баклава
17:19 / 24.12.2024
Известен пловдивски адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
08:17 / 25.12.2024
Започва се, ще има усложнения
12:44 / 24.12.2024
Един от най-големите български музиканти днес става на 72 години
10:29 / 24.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (7263) | 57% | |
Не (4144) | 33% | |
Не мога да преценя (1226) | 10% |