Световната банка: България вече е в категорията на държавите с висок среден доход

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:02 / 03.07.2024
2613
Според класификацията на Световната банка страната ни попада в групата на държавите с висок национален доход за първи път, коментира пред bTV икономистът Адриан Николов, позовавайки се на публикация на финансовата институция.

Групата на Световната банка разпределя икономиките в света в четири групи по доход. Нисък, по-нисък-среден, по-висок-среден и висок.

Класификациите се актуализират всяка година на 1 юли въз основа на БНД на глава от населението за предходната календарна година. Показателите за БНД се изразяват в щатски долари, като се използват конверсионни коефициенти, получени по метода на Атлас, който в сегашния си вид е въведен през 1989 г.

Класификацията на доходите на Световната банка има за цел да отрази нивото на развитие на дадена страна, като се основава на БНД на глава от населението по метода на Атлас като широко достъпен показател за икономическия капацитет.

Класификацията на държавите в категориите по доход претърпява значително развитие в периода от края на 80-те години на миналия век. През 1987 г. 30 % от отчитащите се държави са класифицирани като държави с ниски доходи. 25 % – като държави с високи доходи. Ако прескочим до 2023 г., тези общи съотношения са се променили до 12% в категорията на страните с ниски доходи и до 40% в категорията на страните с високи доходи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нов рекорд! Ето го най-дългото знаме в България
АМ "Марица" е блокирана
Юрий Асланов: Президентът ще очаква много ясен сигнал от ДПС, пре...
В Пловдив задържаха двама - изнасяли държавна тайна
Първа информация за катастрофата със загинал моторист на пътя Шум...
Пеевски: Областни председатели на ДПС са били плашени, Чакъров е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).