Световната банка подкрепя България за успешно членство в ЕС през 2007 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:48 / 07.02.2006
768
Световната банка представи пред българското правителство доклада си за икономиката на страната. “Пътят към успешна интеграция в Европейския съюз - политическият дневен ред” е обстоен анализ на развитието на България преди присъединяването ни към ЕС. Срещата бе ръководена от министрите на финансите Пламен Орешарски и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В дискусията участваха членове на кабинета, депутати, представители на работодателските организации и синдикатите, на международните финансови институции и др.

Анализът на Световната банка, представен от директора на банката за България, Румъния и Хърватия Ананд Сет и главния й икономист Розалинда Кинтанила, показва, че през последните 7 години България е постигнала забележителен напредък по пътя към дългосрочна стабилност и устойчив растеж. “България наистина изкачва един стръмен склон на прехода и осъществява съществена фискална консолидация и макроикономическа стабилност. В резултат имате внушителен ръст, намаление на бедността и безработицата и стабилизация на дълга. Частният сектор играе достатъчно голяма роля в икономиката и е равен на този в доста от новоприсъединилите се страни-членки на ЕС. Радвам се, че бяхме партньори на страната в това стръмно изкачване”, подчерта директорът на Световната банка за България Ананд Сет. В доклада на банката се посочва, че в резултат от добре обоснованата макроикономическа политика и задълбочените структурни реформи средният растеж у нас достигна нивата на осем от новите страни-членки на ЕС - Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Ускореният растеж и ниската инфлация спомагат за повишаване на доходите на населението и на жизнения стандарт. Доходът на човек, съпоставен с покупателната способност, възлиза на 8260 долара през 2004 г. Ръстът на безработицата започна да спада през 2003 г. и за първи път през 2004 г. в частния сектор се отчита нетен брой новооткрити работни места, което допринася за по-нататъшното намаляване на безработицата до 12,7%, се посочва в доклада.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров благодари на Световната банка за оценката и подчерта, че почти няма сфера, в която финансовата институция да не е подпомагала чрез своята аналитична, консултантска или финансова подкрепа - за осъществяване на реформите в здравеопазването, социалната сфера, енергийна ефективност, преструктуриране на държавните предприятия, реформирането на държавната администрация и т. н. Министър Овчаров подчерта, че през последните години се наблюдава подобрение на бизнес средата и привличането на повече и по-качествени инвеститори. Последните данни сочат, че в България за 11-те месеца на миналата година са инвестирани над 1,5 млрд. лв. С 365 млн. евро са се увеличили преките чуждестранни инвестиции “на зелено” спрямо същия период на предходната година.

Министър Овчаров подчерта, че българското правителство работи за ускоряване на икономическия растеж и няма никакво намерение да преразглежда политиката си по отношение на валутния борд. “Всякакви спекулации на тези тема вредят на България”, каза министърът на икономиката и енергетиката.

Докладът на Световната банка за икономиката на страната предлага продължаване на реформите в 5 основни области:
· Повишаване на количеството и качеството на човешкия капитал
· Насърчаване на ефективно и прозрачно управление на публичния сектор
· Повишаване на количеството и качеството на материалния капитал
· Нарастване на ефективността на пазара на труда
· Подобряване на работата на съдебната система и намаляване сложността на нормативната уредба

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуираме още 61 души от Ливан
Намериха Панайот Донков
Магнитните бури през октомври
Започва ежедневна проверка на децата в детските градини
Още един самолет за евакуация на българите от Ливан
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).