ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Световната банка подкрепя България за успешно членство в ЕС през 2007 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 07.02.2006Коментари (0)771
©
Световната банка представи пред българското правителство доклада си за икономиката на страната. “Пътят към успешна интеграция в Европейския съюз - политическият дневен ред” е обстоен анализ на развитието на България преди присъединяването ни към ЕС. Срещата бе ръководена от министрите на финансите Пламен Орешарски и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В дискусията участваха членове на кабинета, депутати, представители на работодателските организации и синдикатите, на международните финансови институции и др.

Анализът на Световната банка, представен от директора на банката за България, Румъния и Хърватия Ананд Сет и главния й икономист Розалинда Кинтанила, показва, че през последните 7 години България е постигнала забележителен напредък по пътя към дългосрочна стабилност и устойчив растеж. “България наистина изкачва един стръмен склон на прехода и осъществява съществена фискална консолидация и макроикономическа стабилност. В резултат имате внушителен ръст, намаление на бедността и безработицата и стабилизация на дълга. Частният сектор играе достатъчно голяма роля в икономиката и е равен на този в доста от новоприсъединилите се страни-членки на ЕС. Радвам се, че бяхме партньори на страната в това стръмно изкачване”, подчерта директорът на Световната банка за България Ананд Сет. В доклада на банката се посочва, че в резултат от добре обоснованата макроикономическа политика и задълбочените структурни реформи средният растеж у нас достигна нивата на осем от новите страни-членки на ЕС - Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Ускореният растеж и ниската инфлация спомагат за повишаване на доходите на населението и на жизнения стандарт. Доходът на човек, съпоставен с покупателната способност, възлиза на 8260 долара през 2004 г. Ръстът на безработицата започна да спада през 2003 г. и за първи път през 2004 г. в частния сектор се отчита нетен брой новооткрити работни места, което допринася за по-нататъшното намаляване на безработицата до 12,7%, се посочва в доклада.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров благодари на Световната банка за оценката и подчерта, че почти няма сфера, в която финансовата институция да не е подпомагала чрез своята аналитична, консултантска или финансова подкрепа - за осъществяване на реформите в здравеопазването, социалната сфера, енергийна ефективност, преструктуриране на държавните предприятия, реформирането на държавната администрация и т. н. Министър Овчаров подчерта, че през последните години се наблюдава подобрение на бизнес средата и привличането на повече и по-качествени инвеститори. Последните данни сочат, че в България за 11-те месеца на миналата година са инвестирани над 1,5 млрд. лв. С 365 млн. евро са се увеличили преките чуждестранни инвестиции “на зелено” спрямо същия период на предходната година.

Министър Овчаров подчерта, че българското правителство работи за ускоряване на икономическия растеж и няма никакво намерение да преразглежда политиката си по отношение на валутния борд. “Всякакви спекулации на тези тема вредят на България”, каза министърът на икономиката и енергетиката.

Докладът на Световната банка за икономиката на страната предлага продължаване на реформите в 5 основни области:
· Повишаване на количеството и качеството на човешкия капитал
· Насърчаване на ефективно и прозрачно управление на публичния сектор
· Повишаване на количеството и качеството на материалния капитал
· Нарастване на ефективността на пазара на труда
· Подобряване на работата на съдебната система и намаляване сложността на нормативната уредба







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Първа лига, сезон 2024/2025
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: