ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Световната банка ще подпомага правителството в регулаторните реформи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 21.10.2007Коментари (0)1379
Влизането на България в единния пазар на Европейския съюз разкрива нови възможности пред националната икономика и страната отбелязва напредък в регулаторната реформа. Това са част от изводите от доклад на Световната банка за политиката на България в областта на регулаторната реформа в ЕС: сближаване с най-добрите европейски регулаторни среди. Документът бе представен от експертите на международната финансова институция пред членовете на Съвета за икономическа политика, председателстван от министър Петър Димитров. Целта е постигането на нискоразходна, нискорискова и регулаторна система, която едновременно да поддържа конкурентоспособността на национално ниво и ефективно да защитава обществените интереси.

Членовете на съвета разгледаха и доклад на Световната банка за реформиране на административните процедури в секторите туризъм, хранителна промишленост и сухопътен транспорт. Анализът е по поръчка на правителството, за да се вземат най-правилните решения, които ще улеснят работата на най-динамично развиващите се сектори от икономиката.

През 2006 г. туристическият сектор е генерирал 2,8 млрд. долара или 14% от брутния вътрешен продукт. В него работят 170 хил. души или 10 на сто от всички заети в страната. В доклада на банката се изтъква, че таксата за регистрация на стартиращ бизнес е подобна на други държави от региона, но у нас е необходимо повече време за регистрация. Това е поради по-бавната процедура за регистрация в общините и предложението е тя да бъде заменена с уведомителна. Друга препоръка е размерът на таксите да е съобразен с тежестта, която администрацията поема за тази услуга. Намаляването на административните пречки в туристическия сектор е свързано с дерегулиране на хотелския и ресторантьорския бизнес и с намаляване на регистрационните такси за туроператори и пътнически агенти.

Хранителната промишленост е един от експортно ориентираните сектори в българската икономика, се посочва в анализа на Световната банка. През м. г. изнесената продукция е за 780 млн. долара или 6% от общия експорт на страната. В тази сфера работят 110 хил. души или 6 на сто от заетите.
За хранителната промишленост регулаторната рамка е детерминирана от правните рамки на ЕС, но все още съществуват административни пречки за бизнеса, се изтъква в документа. Например, фирмите от този бранш трябва да се регистрират едновременно в общината, министерствата на здравеопазването и на земеделието и продоволствието, като се представят идентични документи.

В доклада се отчита още, че през януари 2007 г. лицензирането в сектор сухопътен транспорт е заменено с регистрационен режим, което значително е улеснило бизнеса. Съществуват затруднения обаче при предоставянето на транзитни разрешителни на транспортните фирми за трети страни. Препоръката на банката е осигуряването на тези документи да става по електронен път. Транспортният бизнес осигурява 6 на сто от БВП и работа на 212 хил. души.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1344) 47%
Не (1296) 45%
Не мога да преценя (216) 8%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: