Свинаров критикува решението за преместване на нашия контингент в Ирак

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:06 / 18.09.2004
2294
Военният министър Николай Свинаров заяви, че очаква България да бъде сезирана официално за намерението на американското командване в Ирак нашият контингент да бъде преместен в размирния град Наджаф и изрази недоволство от начина, по който е изразено това намерение - без да се дискутира на политическо равнище.
Вчера президентът Първанов също изрази резерви към евентуална предислокация на българския батальон от Кербала в друг район в Ирак и отбеляза, че такова преместване, без яснота за обстановката, може би враждебна, която не те са създали, е неприемливо.
Както е известно, американските военни планират те да поемат контрола над Кербала, а българите и поляците да бъдат преместени в Наджаф, като се смята, че подобна рокада ще има умиротворяващ ефект преди изборите.
Според Свинаров такъв ефект може да се постигне само в районите, където на чуждите сили се гледа на окупатори – нещо, което не важи за българите в Кербала. Попитан дали ще бъде по-опасно за нашите рейнджъри в Наджаф отколкото в Кербала, Свинаров заяви, че България не познава достатъчно добре обстановката в Наджаф. "Ние познаваме достатъчно добре обстановката в Кербала с всичките й плюсове и минуси, рискове и заплахи", каза той.
"Това е подход, който не ни удоволетворява. Ние твърдим, че участваме в една коалиция на желаещите държави, не само с военни сили, а и с политическите решения и институциите на държавата. Така, че се надявам, че ще бъдем сезирани по съответния ред, за да вземем съответното решение," коментира министърът факта, че страната не е официално уведомена за намерението на американското командване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).