ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Свинското месо тъпкано с оцветители, пилешкото - с ензими
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 09.02.2011Коментари (4)3265
© Plovdiv24.bg
Крехкото пилешко месо, което се сварява за минути, е пълно с ензими, а свинското се инжектира с разтвори, които го правят да изглежда розово и прясно. Това обяснява директорът на лаборатория SGS във Варна Весела Пашова. В лабораторията, която се намира в Института по хидродинамика, "тайните" на търговския вид на свинското и крехкостта на пилешкото си имат научно обяснение, подплатено със сериозни и на европейско ниво лабораторни изследвания. Вложените в пилешкото ензими буквално сдъвкват протеините в месото и то става крехко. Това не означава, че е вредно, но и по вкус, и по съдържание съвсем не може да се сравни с домашно пиле каквото могат да си позволят само хора от селата, които отглеждат в дворовете си животни. Изложеното месо в големите търговски вериги розовее по една седмица не само заради специалните цветни лампички под хладилната витрина, изпитан месарски трик от няколко години, който залъгва очите ни. Розовият цвят на свинското, което купуваме като прясно, се дължи на инжектираните разтвори, които го "хидратират". Ползата за търговците е двойна.

Месото хем тежи повече, хем изглежда прясно казва Пашова. Същото се случва и с прясното мляко. Според Весела Пашова българските сурови млека не отговарят на високите изисквания, които им се налагат. Ето защо производителите на стотици видове кисели млека у нас масово внасят сухо мляко, при това сертифицирано, което отговаря на всички изисквания. Често млекопроизводители са ми казвали: Защо да влагам сурови млека, когато мога да използвам вносно сертифицирано сухо мляко и да нямам проблеми. Повечето, да не кажа всички български кисели млека, се правят от сухо вносно мляко, казва Пашова. Така при свито производство на сурово мляко всеки ден на пазара излиза нов вид кисело мляко с претенциите за натурално. И в месата, и във вафлите, и в газираните напитки се съдържат различни консерванти. Оставяла съм домат и ябълка продължително време на открито. Външно нищо не се случва, но тогава започваш да се питаш дали те са истински и какво съдържат, за да се съхранят толкова дълго време свежи, обяснява Пашова.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Аз си купих пилешко филе, което каго сготвих, ходих да чета два пъти етикета пиле ли е или риба. Идея нямам на какво се дължи, но е отвратително. В магазина ми казаха, че щом не е развалено, немогат да ми приемат рекламацията, а дъха му си бил едва ли не виждане на производителя.
+3
 
 
От 11 години имаме Закон за храните, но за какво ни е такъв ялов закон, който оставя производителите и вносителите на храни да ни пробутват сурогати, да ни мамят по най-безобразен начин и да трупат несметни печалби на наш гръб? Сегашното правителство пък ни хвърля прах в очите с откъслечни наредби и стандарти, вместо да създаде нов, реално действащ закон, който да узапти мошениците на едро и на дребно... Аз наистина от не знам колко си години не съм хапвал вкусно месо, мляко, зеленчук и плод, освен ако не си купя продуктите директно от нашенски производители... Това, че "старите и цивилизовани" европейци са свикнали да се хранят с боклуци в луксозни опаковки, не значи, че и аз трябва да съм като тях...
0
 
 
Онзи ден позната сподели с мене,че при пекане на свински пържола се носела адска миризма на амоняк-иначе били вкусни и после мириса не се усещал при консумация.Това от какво ли ще е...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Мигрантски натиск към България
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: