Така ли ще пазаруваме за в бъдеще? Големи вериги магазини въвеждат каси на самообслужване без сканиране на продукта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:58 / 04.09.2024
18886
В магазин на веригата dm във Франкфурт има голям наплив на трите каси на самообслужване. Петра Коке стои пред една от тези каси. 61-годишната жена от Франкфурт държи няколко козметични артикула в ръката си, един по един приближава скенера, докато издаде звуков сигнал. Плащате с мобилния си телефон или карта.

"Пазаруването е буквално за няколко секунди. Радвам се, че системата съществува", казва клиентът в репортаж за ARD.

Kлиентите просто поставят стоките си на специална каса, която автоматично разпознава артикула - без всякакво сканиране или контакт със служител. После клиентът плаща, сам премахва защитата срещу кражба, ако има такава, и си тръгва със стоката.

Големи компании, като Lidl, Zara, Uniqlo и Decathlon вече предлагат функцията за касово самообслужване без сканиране.

Някои компании дори разчитат изключително на касите на самообслужване и изобщо не разполагат с каси с персонал, като модната верига Bershka в нейния филиал във Франкфурт.

Спорно е дали касите на самообслужване излагат на риск работните места.

"Страхуваме се, че увеличаването на автоматизацията ще означава, че ще са необходими по-малко касиери“, казва Марио Ломбисани, синдикален секретар в търговския отдел на профсъюз на работещите.

Експерти все пак не вярват, че в резултат на това ще бъдат загубени работни места и че за в бъдеще, например, касиерите ще могат да консултират клиентите и да им помагат.

Такъв е случаят и във филиала на dm в квартал Бокенхайм във Франкфурт. Касите на самообслужване бяха инсталирани там тази година, съобщава управителят на клона Майлс Гримър. До момента не е сменен нито един от 36-те служители.

От dm изрично уточняват, че касите на самообслужване не означават, че фирмите ще съкращават персонал или ще намаляват работното време на служителите си, пояснява АРД.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).