ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тази година не всеки, който е купил инвестиционен имот, е направил добра преценка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 19.12.2023Коментари (1)19504
©
Кредитният експерт Тихомир Тошев говори за това дали има смисъл от инвестиция в недвижим имот и каква е доходността, която тя би ни осигурила. Пред вестник "Телеграф" той даде и съвети на хората, които се готвят да вземат ипотечен кредит.

"Има смисъл от сделка за покупка на имот, ако тя е преценена добре. За съжаление смятам, че тази година не всеки, който е купил инвестиционен имот, е направил добра преценка. Не трябва да забравяме, че сега се купува във висок ценови пазар, тоест цените са доста високи и ако човек разчита, че ще продаде след една година това жилище с печалба, това му очакване може да не се сбъдне."

"При инвестицията в имот трябва да се преценят няколко важни неща. Дали този имот, който ще купуваме, ще можем да го отдадем под наем и той да носи доход, който да ни позволи не само да си върнем инвестицията, но и да спечелим от нея. И второто нещо е каква е перспективата цената на този имот да нарасне в следващите години и той да бъде продаден за по-висока сума. Има възможности, дори и при тези високи цени, да се направи добра инвестиция в имот. Примерно покупката на зелено."

"Наемите също нараснаха, така че при една добра преценка, да, имотът може да е добра инвестиция и да ни донесе хубава доходност. Но ако не направим добра преценка, може да си купим имот на много висока цена в момента, да не успеем да го отдадем на добър наем или изобщо да го отдадем под наем и така да се окаже, че не сме направили добра инвестиция и не сме успели да съхраним парите си."

"По отношение на ипотечните кредити сделките продължават да изглеждат доста добри и изгодни заради ниските лихви. Но пазарът е все още предпоставка, че лихвите ще нарастват в следващата година, година и половина. Така че аз първо бих искал да посъветвам хората да преценят тази своя покупка, това задлъжняване и през тази перспектива – че лихвата би се покачила".

"Ако те теглят в момента на 2,5%, аз бих ги накарал да погледнат каква би била вноската, ако лихвата отиде на 4% и дали промяната на вноската ще им позволява да обслужват кредита без проблем. Ако това е така, могат да са спокойни".

"Моите очаквания са, че лихвите няма да отидат до такива нива. Но е хубаво хората да предвидят, ако все пак това се случи, новата вноска да е поносима. Иначе златното правило си остава, когато всичките разходи по кредита са не повече от 30% от дохода. Това се смята, че е нискорисково и можем да задлъжнеем с голяма сума за такъв дълъг период – 25-30 години са най-често сроковете, които избират българските кредитополучатели. Естествено, добре е да проучим и преценим какъв имот да купим, в кой квартал".

"Когато го купуваме за живеене, тогава трябва да сме най-претенциозни, защото от този избор зависи стандартът ни на живот в следващите години. В кой квартал, каква да е квадратурата, кой да е строителят, качествено ли строи – всичко това трябва да се вземе под внимание."

"Тази година виждаме връщане на интереса към покупка на жилища в строеж и ново строителство. Но той идва и от това, че предлагането на готови жилища е много малко и недостатъчно. Другата причина да се връща интересът към покупка на жилища на зелено е, че цената е по-добра от цената на готово жилище.

Купуват се и по-големи имоти. Това, пак казвам, е една от причините да се коментира такъв ръст на обема кредити, защото хората, които са на пазара в момента, са с добри възможности, искат да живеят в по-голямо жилище, с повече стаи, в хубав квартал. А това са и по-скъпите жилища в големите градове".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Моите.....???? ...твоите.....очаквания .....ХАХАХАХА.....а на рокфелер ОЧАКВАНИЯТА следиш ли ги.....и моите очаквания вече 35 години бяха ,че България щеше да е дубай.....ама на,стана тъмна,дива Индия.....ХАХАХАХА.....макар че там сигурно вече са много добре....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: