Течността за автомобилните чистачки - поредното опасно менте

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:12 / 12.11.2004
1836
Внимавайте каква течност за чистачките на автомобила си купувате - българските производители масово заменят в препарата етиловия алкохол с метилов или токсичния метанол, който е забранен за включване в състава на течните битови химични препарати с Наредба №35 от 1 септември 1995 г. на здравното министерство. Но забраната е само на книга. От 15 проверени в Центъра по хигиена опаковки с течност за чистачки на различни производители една единствена не е показала съдържание на метанол и тя е била вносна. Проверката е направена по инициатива на в-к "Стандарт", който отправя предупреждение към водачите на автомобили в статия под заглавие "Тровят шофьорите с течност за чистачки". Лидери по съдържание на метанол в препарата си са производителите "Виста БМ" ЕООД, "КАС-2" ООД, "Ароматик" ООД и "Полихим-СС" ЕООД от София и "Инса" ЕООД от Раковски. В техните продукти е открито от 55 до 65% съдържание на метилов алкохол.
Литър етанол струва 1,20 лв. Същото количество от отровната течност може да се купи само за 0,46 лв. Разликата в цената е близо 3 пъти, коментира изданието. Така производителите, въпреки риска и за собственото си здраве, реализират многократно по-голяма печалба.
Според доц. Ани Михайлова, токсиколог в Центъра по хигиена, не може да се каже със сигурност доколко е вреден метанолът в течността за чистачки, защото не са правени необходимите замервания. Граничната стойност за метанола е 50 мг на куб. м въздух. Смъртната доза през устата е 30 куб. см.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила
Димитър Главчев: Няма заплаха за България заради ситуацията в Бли...
Съдът освободи прокурорския син от Перник
Аферата с диригента: Установиха още далавери!
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).